Ισπανία: Στο 7,3% ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Οκτώβριο

06-11-22 | ΚΟΣΜΟΣ

O ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ισπανία συνέχισε τον Οκτώβριο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, την πτωτική του τάση, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του 10%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο υπολογίζει την σε ετήσια βάση αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών στην Ισπανία στο 7,3%, έναντι αναθεωρημένης τιμής πληθωρισμού 8,9% το μήνα Σεπτέμβριο, δηλαδή μείωση του σχετικού δείκτη κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες. Η εν λόγω μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, καθώς και των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός πληθωρισμού τον Οκτώβριο κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες εκείνων του περασμένου Ιουλίου (10,8%), φθάνοντας στην χαμηλότερη τιμή του από τον Ιανουάριο 2022, όταν είχε ανέλθει σε 6,1%, και καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση του -σε ετήσια βάση- από το έτος 2002. Σε μηνιαίο ρυθμό, τον Οκτώβριο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4%, που αποτελεί την πιο μετριασμένη αύξησή τους από το έτος 2013.

Τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, τα οποία θα οριστικοποιηθούν στα μέσα Νοεμβρίου, αναφέρουν εξάλλου σταθεροποίηση του υποκείμενου πληθωρισμού τον Οκτώβριο (γενικός δείκτης χωρίς τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα) στο 6,2%, κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον γενικό δείκτη τιμών, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα του Σεπτεμβρίου και μη συνεχίζοντας την πτωτική τάση που είχε εγκαινιασθεί τον εν λόγω μήνα.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

 

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023