Kύμα χειμερινού τουρισμού από Ευρωπαίους στην Ισπανία λόγω ενεργειακής κρίσης

04-11-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη προσέλευση τουριστών από το Ην. Βασίλειο, τη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες αναμένει η Ισπανία για αυτή τη χειμερινή σεζόν, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.

Τα ισπανικά ξενοδοχεία καταγράφουν ήδη αύξηση στις κρατήσεις μεγάλης διάρκειας, από δύο έως τρεις εβδομάδες, κάτι που αποδίδεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που έρχονται και στη στροφή των Ευρωπαίων στις διακοπές ως έναν τρόπο να γλιτώσουν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας.

Σύμφωνα με την ξενοδοχειακή αλυσίδα RIU (Βαλεαρίδες), οι κρατήσεις για περιόδους μεγαλύτερες των 21 ημερών παρουσιάζουν αύξηση 5% έναντι του 2019, αναφορικά με τα 18 ξενοδοχεία της στα Κανάρια. Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αφίξεων από το Ην. Βασίλειο το οποίο θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τη Γερμανία στη διεκδίκηση της σημαντικότερης αγοράς του προορισμού.

Ο βρετανικός όμιλος Jet2 έχει προγραμματίσει 900.000 θέσεις για τη χειμερινή σεζόν 2022/23 στα Κανάρια, αυξημένες κατά 15% από τα προπανδημικά επίπεδα.

Παρά την ισχυρή ελκυστικότητα των Καναρίων, και άλλοι Ισπανικοί προορισμοί παρουσιάζουν αύξηση κρατήσεων και διάρκειας διαμονής, όπως η Βαλενθιάνα. Ενώ σε άλλους προορισμούς η μέση διαμονή κατά τη χαμηλή σεζόν φτάνει τις 7 ημέρες, στην περίπτωση του Μπενιδόρμ (Αλικάντε) η μέση διάρκεια ανεβαίνει στις 30 ημέρες, δήλωσε η γ.γ. της ένωσης ξενοδόχων της Βαλενθιάνα, Hosbec, Nuria Montes, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη αυτή επιτρέπει στο Μπενιδόρμ να διατηρήσει ανοικτά τα ξενοδοχεία του κατάτ η διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Cinco Días, η Meliá επισημαίνει ότι παρότι οι κρατήσεις για τον Ιανουάριο του 2023 βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2019, η τάση κρατήσεων έχει αλλάξει καθώς σημαντικό τμήμα τους πραγματοποιείται την τελευταία στιγμή και έως ένα μήνα πριν τη διαμονή. Για το λόγο αυτό η εταιρία προβλέπει μια πολύ καλή θερινή σεζόν με πληρότητες παρόμοιες του 2019, όμως με πολύ υψηλότερες τιμές.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour