Η ισπανική οικονομία επλήγη ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022

04-11-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Η ισπανική οικονομία φαίνεται να επλήγη ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, κυρίως εξαιτίας του σωρευτικού αποτελέσματος των ανοδικών τάσεων που έχουν παρουσιάσει οι τιμές και ο πληθωρισμός από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι οποίες εν τέλει έχουν επηρεάσει αρνητικά την αγοραστική δύναμη και το επίπεδο κατανάλωσης των νοικοκυριών όπως δείχνουν στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ισπανικού ΑΕΠ σε ετήσια βάση υπέστη σοβαρή επιβράδυνση της τάξεως των τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με εκείνον του αντίστοιχου τριμήνου του 2021, συγκεκριμένα από 6,8% σε 3,8%. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία κατά το γ΄ τρίμηνο μεγεθύνθηκε κατά μόλις 0,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών αναμένουν ύφεση κατά την επικείμενη χειμερινή περίοδο, βασικά ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Σημειώνεται βέβαια ότι η επίτευξη έστω μικρού ρυθμού ανάπτυξης κατά το γ΄ τρίμηνο, δεν επαλήθευσε την εκτίμηση -στο τέλος του καλοκαιριού- της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιονομικής Ευθύνης της Ισπανίας (AIReF) περί οικονομικής συρρίκνωσης της τάξεως του 0,2% κατά το γ΄ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις έγκυρων εγχώριων οικονομικών αναλυτών βλέπουν ρυθμό μεγέθυνσης του ισπανικού ΑΕΠ το 2022 έως 3,8%.

Επισημαίνεται ότι στο γ΄ τρίμηνο 2022 η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% σε ετήσια βάση, έξι δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας λιγότερο από ό,τι κατά το δεύτερο τρίμηνο και σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι το δ΄ τρίμηνο του 2021, ακριβώς δηλαδή πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σε ετήσια βάση, τα ισπανικά νοικοκυριά έχουν ξοδέψει κατά 1,5% περισσότερο από πέρσι, μετριάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Επιπλέον, ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σε κατοικίες φαίνεται να μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο κατά 0,1%, έναντι αύξησης 6,5% κατά το β’ τρίμηνο ενώ το ΑΕΠ του κλάδου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών παρουσίασε επίσης πτώση της τάξεως του 0,5% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο, με αμφότερες ωστόσο τις οικονομικές δραστηριότητες να παρουσιάζουν συνολικά μικρή αύξηση σε ετήσια βάση.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο