Ισπανία: Δημιουργία νέου τιμολογίου «τελευταίας καταφυγής» για συγκροτήματα κατοικιών με κοινούς λέβητες παροχής φυσικού αερίου

23-10-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε άλλο ένα νομοθετικό Διάταγμα από με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας προς τους καταναλωτές.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρόκειται να κοστίσει στα δημόσια ταμεία 3 δισ. ευρώ, καθώς θα δημιουργήσει ένα νέο, ρυθμιζόμενο, προσωρινό τιμολόγιο για τις ενώσεις κατοίκων σε συγκροτήματα κατοικιών με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει το σχετικό κοινωνικό επίδομα. Συγκεκριμένα, το νέο τιμολόγιο «τελευταίας καταφυγής» θα ρυθμίζει την τιμή του φυσικού αερίου που θα απολαμβάνουν οι ως άνω ενώσεις κατοικιών με κοινούς λέβητες παροχής, η δε τιμή θα καθορίζεται υπολογίζοντας τη μέση κατανάλωση του συγκροτήματος κατοικιών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στο 70% της αξίας αυτής της κατανάλωσης θα εφαρμόζεται έκπτωση 40%, ενώ στο υπόλοιπο 30% της αξίας της κατανάλωσης θα ισχύουν οι τιμές της ελεύθερης αγοράς. Το νέο αυτό τιμολόγιο θα συναρτάται με την εγκατάσταση ατομικών μετρητών ή κατανεμητών κόστους στις ενώσεις ιδιοκτητών κατοικιών, με καταληκτική προθεσμία πριν το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, εκτός εάν κάποια συγκροτήματα κατοικιών εξαιρεθούν από την εν λόγω υποχρέωση εξαιτίας τεχνικών αδυναμιών.

Για να διευκολυνθεί η εγκατάσταση μετρητών και κατανεμητών θα υπάρξει ενίσχυση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Από το νέο ειδικό τιμολόγιο θα μπορέσουν να επωφεληθούν και οι ενώσεις κατοίκων που έχουν ήδη συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών φυσικού αερίου. Το νέο τιμολόγιο «τελευταίας καταφυγής» θα έχει προσωρινή ισχύ, μέχρι το τέλος του 2023 και οι δυνητικοί του δικαιούχοι ανέρχονται στα 1,7 εκατ. νοικοκυριά.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια