Ισπανία: "Τρύπα" 11 εκατ. τουριστών ετησίως ανοίγουν οι πράσινες πτήσεις - "Ολέθριες συνέπειες στον τουρισμό"

04-10-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία ενδέχεται να χάσει 11 εκατ. τουρίστες ετησίως μετά την εφαρμογή των μέτρων της Κομισιόν για πιο βιώσιμες αερομεταφορές, στο πλαίσιο του σχεδίου «Fit for 55» για την τουριστική βιομηχανία, κάτι που σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Deloitte θα εκτοξεύσει το κόστος διακοπών στη χώρα.

Η Deloitte αναφέρει ότι τα μέτρα περιορισμού των εκπομπών άνθρακα θα έχουν ολέθριες συνέπειες στον Ισπανικό τουρισμό, και στη δεύτερη πιο περιζήτητη χώρα στον κόσμο για ταξίδια η οποία υποδέχεται 83,7 εκατ. τουρίστες ετησίως.

Στη χώρα εκφράζονται ανησυχίες και για τον αντίκτυπο του μέτρου και στις τοπικές κοινωνίες, προβλέποντας απώλειες 10,5 δισ. λιρών σε επίπεδο τοπικών δαπανών αλλά και 430.000 θέσεων εργασίας.

Ένα από τα βασικά μέτρα που μελετώνται, το «ticket tax», προβλέπει ένα «καπέλο» της τάξης των 7 λιρών στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων προς Ισπανία, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κατά 5% περισσότερα βιώσιμα καύσιμα τα οποία είναι πιο ακριβά.

Αυτό σημαίνει ότι οι πτήσεις θα ακριβύνουν ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επιπλέον χρεώσεις με την άφιξη των επισκεπτών στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών της Ισπανίας Χαβιέ Γκαντάρα δήλωσε: «Η ΕΕ έχει επιλέξει λάθος δρόμο όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών. Στον τομέα των αερομεταφορών δεσμευόμαστε να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Συμμεριζόμαστε τον στόχο της ΕΕ και της κυβέρνησής μας, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις στο δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου που είναι πιο αποτελεσματικές και ευνοϊκές για την οικονομία και την απασχόληση».

Εν των μεταξύ, ήδη, μια εβδομάδα διακοπών στην Ισπανία είναι ακριβότερη κατά 500 λίρες σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Eurochange.

Παράλληλα, το αφεντικό της Ryanair, Michael O’Leary, πρόσφατα προέβλεψε ότι οι μέσες τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν από 33,75 λίρες σε 44,37 λίρες μέσα στην ερχόμενη πενταετία.

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023