Κάτω από 10% ο πληθωρισμός στην Ισπανία

02-10-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ισπανία βρίσκεται και πάλι, έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες, σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού  Ινστιτούτου Στατιστικής.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο υπολογίζει την σε ετήσια βάση αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών στην Ισπανία στο 9%, έναντι αναθεωρημένης τιμής πληθωρισμού 10,5% του μήνα Αυγούστου, μείωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και της βενζίνης.

Πρόσθετη αιτία της μείωσης του πληθωρισμού αποτελεί το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαν ήδη ξεκινήσει να καταγράφονται υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σε μηνιαία βάση, το επίπεδο τιμών των αγαθών τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 0,6%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το έτος 1961 που καταγράφεται επίσημα ο Γενικός Δείκτη Τιμών στην Ισπανία.

Τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, τα οποία θα οριστικοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρουν επίσης μείωση και της τιμής του υποκείμενου πληθωρισμού (γενικός δείκτης χωρίς τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα), για πρώτη φορά έπειτα από 14 μήνες συνεχούς αύξησης. Ο μήνας Σεπτέμβριος έκλεισε με υποκείμενο πληθωρισμό 6,4%, κατά δύο δεκαδικές μονάδες χαμηλότερο από εκείνον του Αυγούστου (αναθεωρημένη τιμή 6,2%).

Τα στοιχεία προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης. 

διαβάστε ακόμα

Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη