Ισπανία: Αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος εργασίας από 18.000 σε 21.000 ευρώ

01-10-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Πακέτο δημοσιονομικών μέτρων με τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν με βαρύτερο συντελεστή τα υψηλά εισοδήματα, οι μεγάλες περιουσίες και οι εταιρείες, μειώνοντας παράλληλα την φορολογική επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση συνασπισμού.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η Υπουργός Οικονομικών και Δημόσιας Λειτουργίας, María Jesús Montero, είναι και ο νέος φόρο περιουσίας που θα είναι συμβατός με το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης της περιουσίας, καθώς και με τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολόγηση των εταιρειών, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και στον ΦΠΑ.

Η εκτιμώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων από την εφαρμογή του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων εκτιμάται σε 3,144 δισ. ευρώ το 2023 και το 2024, έτη για τα οποία έχει σχεδιαστεί το πακέτο. Όλα τα υπό τροποποίηση δημοσιονομικά μεγέθη θα ενσωματωθούν στους Γενικούς Προϋπολογισμούς του Κράτους, ενώ ο νέος φόρος στις μεγάλες περιουσίες θα περάσει από διαδικασία κοινοβουλευτικής έγκρισης, αφού το ισπανικό δημόσιο λογιστικό δεν επιτρέπει την δημιουργία νέων φορολογικών μεγεθών. Ο νέος φόρος περιουσίας θα είναι προσωρινός, θα αποφεύγει τη διπλή φορολόγηση με βάση τον υφιστάμενο αντίστοιχο φόρο και θα καταβληθεί από φορολογούμενους με καθαρή περιουσιακή θέση άνω των 3 εκατ. ευρώ, επί της φορολογητέας βάσης.

Για καθαρές περιουσίες μεταξύ 3 και 5 εκατομμυρίων ευρώ, ο σχετικός συντελεστής θα είναι 1,7%, για περιουσίες μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ θα είναι 2,1% και για περιουσίες άνω των 10 εκατ. ευρώ, ο συντελεστής θα ανέρχεται σε 3,5%. Συνολικά εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 23.000 φορολογούμενοι που είναι πιθανόν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου φόρου, με αναμενόμενο δημοσιονομικό αντίκτυπο της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε η Υπουργός, ενώ οι ανωτέρω συντελεστές έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξουδετερωθούν όποιες τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την φορολόγηση της περιουσίας είχαν κατά το τελευταίο διάστημα υιοθετήσει οι αυτόνομες περιφερειακές Κοινότητες της χώρας, πολλές από τις οποίες είχαν στην πράξη καταργήσει τον εν λόγω φόρο σε μία προσπάθεια να καταστούν περισσότερο ελκυστικές ως επενδυτικοί προορισμοί.

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, η Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε διάφορα μέτρα που στοχεύουν διαφοροποιημένα στα υψηλά εισοδήματα και στους φορολογούμενους με χαμηλότερα εισοδήματα. Αφ’ ενός, η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει αύξηση φόρου στα εισοδήματα από κεφαλαιουχικά κέρδη άνω των 200.000 ευρώ από 26% σε 27%, ενώ για υπεραξίες άνω των 300.000 ευρώ, ο νέος συντελεστής θα είναι 28%.

Παράλληλα, για τα χαμηλά εισοδήματα, η Κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος εργασίας από 18.000 σε 21.000 ευρώ, με στόχο το μέτρο να επηρεάσει θετικά το 50% των εργαζομένων (καθώς ο διάμεσος μισθός στην Ισπανία είναι περίπου 21.000 ευρώ). Παράλληλα, το ελάχιστο ποσό απαλλαγής από την φορολόγηση θα αυξηθεί στις 15.000 ευρώ, με το εν λόγω μέτρο να εκτιμάται πως θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο της τάξεως των 1,881 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στα νέα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνεται μείωση κατά 5% στη φορολόγηση των καθαρών κερδών των αυτοαπασχολουμένων, καθώς και αύξηση του ποσοστού εκπιπτόμενων δαπανών στο 7%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες θα επωφεληθούν από τις ανωτέρω ευνοϊκές ρυθμίσεις. Στον τομέα των επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του ονομαστικού συντελεστή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές επιχειρήσεις, από 25% σήμερα σε 23%, με δικαιούχους περίπου 407.300 μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του ενός εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Κυβέρνηση περιορίζει κατά 50% τη δυνατότητα αντιστάθμισης των ζημιών των θυγατρικών των ενοποιημένων ομίλων, μέτρο που θα επηρεάσει περίπου 3.600 μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους που υπόκεινται σε φορολόγηση, με θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο σχεδόν 2,5 δισ. τη διετία 2023-2024.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, το κυβερνητικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή από 10% σε 4% στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Επισημαίνεται ότι η Υπουργός ανακοίνωσε τα ανωτέρω μέτρα έπειτα από αρκετές ημέρες εσωτερικών διαπραγματεύσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό PSOE και Podemos, τονίζοντας ότι για την παρουσίαση των μέτρων η κυβέρνηση θέλησε να αφιερώσει ειδική ημέρα για λόγους διαφάνειας και για να ασκήσει τη «δημοσιονομική διαπαιδαγώγηση» ενάντια στον «φορολογικό λαϊκισμό».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Υπουργός, «όταν συζητάμε για φόρους, μιλάμε για το πώς να χρηματοδοτήσουμε τις συντάξεις των ηλικιωμένων μας, τις υποτροφίες για νέους και πώς να διαθέσουμε πόρους για την έρευνα, την ανάπτυξη και την υγεία, ώστε όλοι να μπορούν να εξυπηρετούνται ανεξάρτητα από τα χρήματα που έχουν», ενώ επέμεινε στη σημαντικότητα της φορολογίας ως αναδιανεμητικού μηχανισμού του εισοδήματος, καταδικάζοντας τον «προς τα κάτω φορολογικό ανταγωνισμό».

Σημειώνεται ότι το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων παρουσιάστηκε έπειτα από δύο εβδομάδες ανοιχτής φορολογικής διαμάχης μεταξύ των αυτόνομων διοικητικών Κοινοτήτων, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας, με λήψη μέτρων αποπληθωρισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (από τη Μαδρίτη αρχικά και εν συνεχεία από την Ανδαλουσία, τη Γαλικία και τέλος τη Βαλένθια) καθώς και απαλλαγών από τον φόρο περιουσίας (από την Ανδαλουσία, τη Γαλικία και τη Βαλένθια), που προκάλεσαν έντονη συζήτηση για αυξημένες φοροαπαλλαγές μεταξύ των αυτόνομων Κοινοτήτων της χώρας, καθώς και ζυμώσεις που διεξάγονται στο εσωτερικό και άλλων αυτόνομων περιφερειών (Χώρα των Βάσκων, Καστίλλη-Λεόν, Μούρθια) για υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο