Σύννεφα στη γαλλική οικονομία λόγω ενεργειακής κρίσης

16-09-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Το γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανικής Αυτοδυναμίας και Τεχνολογίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης για το έτος 2023 από 1,4% σε 1%, ενώ για το τρέχον έτος ο εν λόγω ρυθμός αναθεωρήθηκε προς τα άνω από 2,5% σε 2,7%.

Παρά τη δυσοίωνη αυτή προοπτική, το Υπουργείο διατηρεί τον στόχο του να σταθεροποιήσει το έλλειμμα στο 5% του Α.Ε.Π. για τα έτη 2022 και 2023 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού κ. Bruno Le Maire, η Γαλλία δεν αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά οικονομικής ύφεσης το τρέχον έτος, όμως ο υψηλός πληθωρισμός εκτιμάται πως θα διατηρηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να σημειώσει κάμψη πριν το 2023, με την άνοδο των τιμών να συνεχίζεται τον Δεκέμβριο 2022, καθώς και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023. Και αυτό παρά την υιοθέτηση σχετικών μέτρων από τη γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο νόμου περί ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων πολιτών.

Εξάλλου, σύμφωνα με προσωρινά στατιστικά στοιχεία του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών Insee,  η γαλλική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,6% τον Ιούλιο, συνεπεία της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Eκτιμάται πως, λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας το τελευταίο έτος καθώς και άλλων εξωγενών δυσκολιών στη διαδικασία παραγωγής, έχει μειωθεί η παραγωγικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση η ανταγωνιστικότητά τους έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο