Τουρισμός | Η Τουρκία προσβλέπει σε 37 δισ. δολ. έσοδα και 47 εκατ. τουρίστες το 2022

02-08-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία αναθεωρεί προς τα πάνω τις προσδοκίες για τις αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα το 2022, μετά τις πολύ καλές επιδόσεις στο β' τρίμηνο του έτους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy, ο στόχος για τα τουριστικά έσοδα ανεβαίνει στα 37 δισ. δολάρια (από 35 δισ. προηγουμένως), καθώς το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 190% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η χώρα προσβλέπει σε 47 εκατ. διεθνείς αφίξεις φέτος, έναντι των 42 εκατ. που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

Ορισμένοι αμφέβαλαν ότι οι στόχοι που τέθηκαν για φέτος θα μπορούσαν να επιτευχθούν εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Εάν δεν υπάρξουν άλλα παγκόσμια προβλήματα, θα αναθεωρήσουμε ξανά τους ανοδικούς στόχους. Εάν τα πράγματα πάνε όπως προβλέπουμε, ο αριθμός των τουριστών θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2019», τόνισε ο κ.Ersoy,

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά και για τον τουρκικό τουρισμό, η Τουρκία υποδέχθηκε 51,7 εκατ. παραθεριστές και είχε έσοδα 34,5 δισ.δολ.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι στο πρώτο 4μηνο του 2022 η Τουρκία τα πήγε καλύτερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 από τους ανταγωνιστές της, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Η Τουρκία έχασε λιγότερους τουρίστες αυτούς τους μήνες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, είπε.

Τα στοιχεία για το α' εξάμηνο

Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Τουρκία αυξήθηκαν περισσότερο από 190% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας τα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) στις 29 Ιουλίου. Είχε προηγηθεί η κατά 122% άνοδος το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τον Ιανουάριο-Μάρτιο, τα έσοδα από τον τουρισμό της χώρας ανήλθαν σε 5,45 δισ. δολάρια.

Οι ξένοι επισκέπτες αντιπροσώπευαν το 83,8% του συνόλου των εσόδων, ενώ το μερίδιο των Τούρκων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό και επισκέφτηκαν την πατρίδα τους ήταν 16,2%, ανέφερε η TÜİK.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν 730 $ το δεύτερο τρίμηνο από 845 $ το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ελαφρώς κάτω από τα 739 $ που ήταν το ίδιο τρίμηνο του 2021.

Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε από 68 $ τον Ιανουάριο-Μάρτιο σε 78 $ τον Απρίλιο-Ιούνιο, έδειξαν επίσης τα στοιχεία της TÜİK.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 145% τον Ιούνιο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε 5 εκατομμύρια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, 16,4 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 186% σε ετήσια βάση.

Στην κορυφή των εθνικοτήτων στις αφίξεις στην Τουρκία το α' εξάμηνο ήταν οι Γερμανοί (πάνω από 2 εκατομμύρια). Ακολούθησαν οι Ρώσοι (1,5 εκατομμύριο), που  αντιπροσώπευαν το 8,9% του συνόλου των αφίξεων.

Κατά το α' εξάμηνο, εξάλλου, επισκέφτηκαν την Τουρκία σχεδόν 1,3 εκατομμύρια Βρετανοί, 1,2 εκατομμύρια Βούλγαροι και πάνω από 1 εκατομμύριο Ιρανοί.

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού