Ισπανία: Διατηρούνται οι ανοδικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών

24-07-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Η άνοδος στις τιμές των κατοικιών στην Ισπανία συνεχίστηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, με αυξήσεις άνω του 3% σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσίευσε η ισπανική συμβουλευτική Gesvalt, που εξειδικεύεται στον χώρο εκτίμησης ακινήτων.

Ειδικότερα, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, η αξία των κατοικιών, κατά μέσο όρο, στη χώρα ανήλθε στα 1.474 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή αυτή, αν και είναι κατά 31% χαμηλότερη, σε σχέση με τα μέγιστα επίπεδα, που σημειώθηκαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, πλησιάζει τα καταγεγραμμένα επίπεδα του 2012. Το β’ τρίμηνο του 2022 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος), έκλεισε με αύξηση, ύψους 3,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Οι ειδικοί της εταιρίας θεωρούν ότι η εν λόγω αυξητική τάση σχετίζεται με τη μείωση της υγειονομικής αβεβαιότητας, που δημιουργήθηκε με την πανδημία, λειτουργώντας ως απάντηση στις μειώσεις των τιμών, που καταγράφηκαν το 2020. Επίσης, την αποδίδουν στην άνοδο των τιμών των υλικών κατασκευής και του εργατικού δυναμικού, ως συνέπεια του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022. Προς το παρόν, φαίνεται ότι αυτή η αυξητική τάση λαμβάνει χώρα σε όλη την Ισπανία, με εξαίρεση δύο αυτόνομες κοινότητες, την Γαλικία και την Αραγονία, στις οποίες, κατά το β’ τρίμηνο του 2022, εμφανίστηκε ελαφριά ετήσια πτώση (κάτω του 1%). Οι αυτόνομες κοινότητες, με τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες αυξήσεις, ήταν οι Βαλεαρίδες Νήσοι (6,7%) και τα Κανάρια (4,9%). Επιπλέον, σημαντικές αυξήσεις, σε ετήσια βάση, κατέγραψαν η Καστίλη - Λα Μάντσα (3,3%), η Μαδρίτη (3,2%) και η Βαλένθια (3%), ενώ ακολούθησαν η Χώρα των Βάσκων, η Καταλονία και η Ανδαλουσία με 2,7%, 2,6% και 2,2% αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε απόλυτους αριθμούς, μία κατοικία 90 τ.μ. από 128.160 ευρώ, που κόστιζε τον Ιούνιο του 2021, κοστίζει πλέον 132.660 ευρώ κατά μέσο όρο. Αν, μάλιστα, βρίσκεται στις Βαλεαρίδες Νήσους, η τιμή της ανέρχεται στα 224.600 ευρώ, ενώ αν η ίδια κατοικία είναι στα Κανάρια, θα κοστίζει πλέον 132.000 ευρώ. Μία οικία, με αυτά τα χαρακτηριστικά, κοστίζει κάτω από 100.000 ευρώ μόνο στη Γαλικία, κοινότητα, που έχει τις χαμηλότερες τιμές, αναφορικά με την αγορά κατοικιών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών των κατοικιών μεταφέρεται, επίσης, στα ενοίκια, με την πόλη της Βαρκελώνης να τοποθετείται στην κορυφή του καταλόγου με τα ακριβότερα ενοίκια, καθώς η τιμή ενοικίου ανά τ.μ. ανέρχεται στα 21 ευρώ και, συνεπώς, μία κατοικία 90 τ.μ. ενοικιάζεται γύρω στα 1.890 ευρώ. Ακολουθεί η Μαδρίτη, με ενοίκιο αξίας 1.642 ευρώ για μία οικία με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (18,25 ευρώ ανά τ.μ.) και το Σαν Σεμπαστιάν, στο οποίο μία κατοικία 90 τ.μ. ενοικιάζεται γύρω στα 1.422 ευρώ (15 ευρώ ανά τ.μ.).

Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη