Διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα στην Ισπανία

23-07-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι εξαγωγές ισπανικών προϊόντων αυξήθηκαν, κατά 24,4%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 155,97 δισ. ευρώ, ιστορικά υψηλό μέγεθος, το οποίο ξεπερνά σε όγκο πωλήσεων τα προ πανδημικά επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν, κατά 40,7%, σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 182,54  δισ. ευρώ, εξίσου ιστορικά υψηλό ποσό. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2022, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίστηκε μεγαλύτερο, σε σύγκριση με το 2021 και έφτασε τα 26,57 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την Ύφεση του 2008, όταν είχε φτάσει τα 42,63 δισ. ευρώ.

Η Ισπανίδα Γενική Γραμματέας Εμπορίου, κα. Xiana Méndez, ανέφερε ότι το εμπόριο αγαθών συνεχίζει να δείχνει δυναμισμό, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να εξακολουθούν να αυξάνονται σε καλούς ρυθμούς, παρά την πολυπλοκότητα του διεθνούς περιβάλλοντος. Επιπλέον, δήλωσε ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, αποτέλεσαν την κύρια αιτία εκτόξευσης του εμπορικού ελλείμματος, που παρακινήθηκε από το λιγότερο ευνοϊκό παγκόσμιο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές προϊόντων ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας) αυξήθηκαν, ετησίως, κατά 140%, φτάνοντας τα 35,48 δισ. ευρώ, μέγεθος, που είχε να εμφανιστεί από το 1995.

Αναφορικά με τις εξαγωγές ανά τομέα, η χημική βιομηχανία είχε κύκλο εργασιών 29,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο, ύψους 46%, ετησίως. Επέτυχε, συνεπώς, να ξεπεράσει τον κλάδο των διατροφικών προϊόντων, καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση στην κατάταξη. Αυτή η ισχυρή πορεία των πωλήσεων της χημικής βιομηχανίας παρακινήθηκε από την αύξηση των αγορών των φαρμάκων (γεγονός που οφείλεται, κυρίως, στις υγειονομικές συνθήκες, που επέβαλε η πανδημία) και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, που παράγει η χώρα, όπως τα λιπάσματα, χημικά προϊόντα, βαφές και αιθέρια έλαια.

Από την ανωτέρω αυξητική τάση των πρώτων υλών επωφελήθηκε και ο κλάδος των μη χημικών ημιτελών προϊόντων, του οποίου οι εξαγωγές άγγιξαν τα 18,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο, ύψους 33,9% σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει επηρεαστεί σημαντικά από την έλλειψη των μικροτσίπ, την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την οικονομική επιβράδυνση, που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για αυτόν τον λόγο οι εξαγωγές αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,7%, το πρώτο πεντάμηνο του 2022.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ