Ισπανία: Το υψηλό κόστος των αερομεταφορών προβληματίζει τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις

21-07-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο τουριστικός τομέας αναμένεται να ανακάμψει το φετινό καλοκαίρι στην Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα αγγίξει τα προ πανδημικά επίπεδα του 2019.

Η επίδραση της πανδημίας συνεχίζει να είναι εμφανής, με τους τουρίστες να επιλέγουν διακοπές μικρότερης διάρκειας και στην πλειονότητά τους να επιζητούν ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού. Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έκθεση του ObservaTUR, του Εθνικού Παρατηρητηρίου Τουρισμού, οι έρευνες του οποίου αποτελούν βαρόμετρο για την παρακολούθηση των τουριστικών ροών της χώρας, οι μέσες αναμενόμενες ατομικές δαπάνες, υπολογίζεται ότι αυτό το καλοκαίρι θα αγγίξουν τα 610 ευρώ, ποσό που για πρώτη φορά από το 2018 είναι υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (το 2021 ήταν ίσες με 566 ευρώ).

Επιπλέον, από τον προϋπολογισμό των τουριστών, η έκθεση απεικονίζει ότι το 34% προορίζεται για έξοδα διαμονής, το 25% αφορά την εστίαση, το 20% τα μεταφορικά μέσα, το 10% δραστηριότητες, το 9% αναφέρεται στην πραγματοποίηση αγορών και ένα 2% σε λοιπά έξοδα.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το ποσοστό των ατόμων, που δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν φέτος, ανέρχεται στο 12%, επιλογή, που οφείλεται σε οικονομικούς, κυρίως, λόγους. Σε αυτούς εντάσσεται η άνοδος των τιμών και η μείωση των εισοδημάτων. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι στον ισπανικό κλαδικό τύπο, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επιδρούν αρνητικά στην ομαλή ανάκαμψη της τουριστικής περιόδου.

Ακόμη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στα νησιά της Ισπανίας ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιδράσεις της αύξησης της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων, δεδομένου ότι ο τουρισμός σε αυτές τις περιοχές εξαρτάται σημαντικά από αυτά τα κόστη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός διευθυντής του Hotel Investment Partners (HIP) στα Κανάρια Νησιά, κ. Óscar Ramos, δήλωσε τον έντονο προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού (που για το 2022 αναμένεται να είναι ίσος με 9%) στο κόστος της αερομεταφορών, από το οποίο εξαρτάται σχεδόν σε ποσοστό 100% το αρχιπέλαγος. Γι’ αυτόν το λόγο, οι τουρίστες θα αναγκάζονται να μειώσουν τις δαπάνες τους σε άλλες δραστηριότητες, όπως η εστίαση και η διασκέδαση, προκειμένου να αντισταθμίσουν το αυξημένο κόστος των πτήσεων.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά