Μεξικό: Ο στρατός τάσσεται στις υπηρεσίες του τουρισμού

19-07-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό σημείωσε πολλά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ θετικά σε τουριστικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ οι περισσότερες χώρες ήταν κλειστές, το Μεξικό παρέμεινε ανοιχτό και στην πραγματικότητα κατέρριψε πολλά προηγούμενα ρεκόρ του ως προς τους αριθμούς επισκεπτών.

Δυστυχώς όμως, τα πάγια σοβαρά προβλήματα της χώρας, δεν επιτρέπουν στον τουρισμό να σταθεροποιήσει την ανοδική του πορεία:  Τα δεινά από τη βία των καρτέλ επεκτάθηκαν από τις απομακρυσμένες γωνιές στις τουριστικές περιοχές, οδηγώντας σε τραγικούς θανάτους κατά μήκος ορισμένων από τις πιο δημοφιλείς ακτές-ακόμη και περίεργους θανάτους σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, ενώ οι ληστείες με απαγωγές έγιναν ένα σύνηθες φαινόμενο σε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές.

Για να προστατεύσει τον ζωτικής σημασίας τουρισμό που τονώνει σημαντικά την πολύπαθη οικονομία της χώρας, το Μεξικό αποφάσισε να λάβει τα πλέον δραστικά μέτρα: Για να επιβάλει την τάξη και να θωρακίσει τους τουρίστες, η κυβέρνηση τοποθετεί ενισχυμένα στρατεύματα στο Κανκούν και την περιοχή Quintana Roo. ‘Ηδη έχει αναπτύξει 300 επιπλέον στρατιώτες, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κανκούν, το Τουλούμ και τη Ριβιέρα Μάγια. Τα στρατεύματα θα βοηθήσουν να διατηρηθεί ασφαλής από το έγκλημα ο αριθμός ρεκόρ των τουριστών, ενώ παράλληλα θα διεξάγουν στοχευμένες επιχειρήσεις αντιμετώπισης εγκληματικών συμμοριών.

Σημειώνεται ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της χώρας και υπήρξε ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας σε περιόδους αυξανόμενου πληθωρισμού. Ωστόσο, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και οι πλούσιοι επισκέπτες σε μια περιοχή που παλεύει με τη φτώχεια, μπορεί να είναι ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ειδικότερα οι ΗΠΑ, έχουν κατά καιρούς προειδοποιήσει κατά των ταξιδιών στην περιοχή, αλλά όχι περισσότερο από πολλούς άλλους προορισμούς που θεωρούνται ευρέως ασφαλείς, όπως η Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι θα κάνει ο μεξικανικός στρατός στις τουριστικές περιοχές;

Εκτός από τις περιπολίες στην παραλία και τις αναγνωρίσεις γύρω από πολυσύχναστες περιοχές εστίασης και νυχτερινής ζωής, ο στρατός θα προσπαθήσει να απωθήσει με επιδρομές διάφορες εγκληματικές οργανώσεις.

Αν οι τουρίστες κάνουν τη βόλτα τους κατά μήκος της ακτογραμμής του Quintana Roo, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν βαριά οπλισμένους στρατιώτες να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν στην περιοχή περίπου 1500 στρατιώτες.

Εάν παρ’ όλα αυτά οι ταξιδιώτες επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα,  ισχύουν οι τυπικές συμβουλές: Να μην επιδεικνύουν τα προσωπικά τους αντικείμενα σε αμφισβητούμενες περιοχές, να ζητούν από το ξενοδοχείο τους και από αξιόπιστες επαφές πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις τους και τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν και γενικά να μην τραβούν την ανεπιθύμητη προσοχή.

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο