Ισπανία: Νέες εκτιμήσεις για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας – Ισχυρός πυλώνας ο τουρισμός

17-07-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Τα σημαντικότερα ιδρύματα οικονομικής ανάλυσης της Ισπανίας μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη για το τρέχων έτος αυξάνοντας, παράλληλα, την εκτίμηση για τα ποσοστά πληθωρισμού.

Η CaixaBank Research, το τμήμα έρευνας και ανάλυσης της ισπανικής ομώνυμης τράπεζας, εκ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη, για το 2022, δεν θα ξεπεράσει το 4%, με τον μέσο πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του έτους να φθάνει πρωτοφανή επίπεδα για τα τελευταία έτη, μεταξύ 8% και 9%.

Εντούτοις, σημειώνουν ότι η ισπανική οικονομία διατηρεί θετικό και, δεδομένων των συνθηκών, αρκετά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, έχοντας ως κύρια κινητήρια δύναμη την εγχώρια κατανάλωση και τον τουρισμό. Σύμφωνα με την τράπεζα, η ισπανική οικονομία θα φθάσει στα προ πανδημικά επίπεδα, κατά το δεύτερο μισό του επόμενου έτους.

Για τον πληθωρισμό αναφέρει ότι αναμένεται αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές των τροφίμων, των βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών, εξαιτίας της βαρύτητας, που έχει σε αυτά τα αγαθά, η τιμή της ενέργειας, ενώ το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, θα μειωθεί έως το 2,6%.

Ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά ιδρύματα και δεξαμενή σκέψης αφιερωμένης στην οικονομική έρευνα για την πραγματική οικονομία της χώρας, το Ίδρυμα Αποταμιευτικών Λογαριασμών (Funcas), υποστηρίζει ότι φέτος ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 10% κατά τους θερινούς μήνες, με τους επόμενους να μετριάζεται μεταξύ 9,6% και 7,9%. Υπολογίζει ότι το έτος θα κλείσει με μέσο όρο 8,9%, ενώ, για το 2023, ο πληθωρισμός υπολογίζεται αρκετά μεγαλύτερος από τις προαναφερθέντες εκτιμήσεις, στο 4,8%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στα ενεργειακά προϊόντα και τα τρόφιμα, τόσο για φέτος όσο και για το 2023. Εντούτοις, υποστηρίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξης της Ισπανίας θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν άλλων χωρών, εξαιτίας της αυξημένης εγχώριας κατανάλωσης, του τουρισμού, των ευρωπαϊκών κεφαλαίων Next Generation EU, καθώς και τη μικρότερη εμπορική εξάρτηση σε αγαθά και χώρες, που πλήττονται περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής του πανεπιστημίου ESADE, EsadeEcPol, θεωρούν ότι η σημαντικότερη απειλή για την εθνική οικονομία, ο στασιμοπληθωρισμός, δεν θα εμφανιστεί στην ισπανική οικονομία. Εξάλλου, τόσο οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων όσο και η συνεκτίμηση του συνόλου των υπαρχουσών αποταμιευτικών καταθέσεων, δεν φανερώνουν, προς το παρόν, παρόμοια τάση.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο