Ισπανία: Στο υψηλότερο επίπεδο ο πληθωρισμός από το 1985

11-07-22 | ΚΟΣΜΟΣ

O πληθωρισμός, στην Ισπανία τον μήνα Ιούνιο, αυξήθηκε ετησίως κατά 10,2%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1985, καθώς ξεπέρασε τα επίπεδα του Μαρτίου (9,8%) και του Μαΐου (8,7%) της φετινής χρονιάς σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας.

Αυτή η αύξηση αποδίδεται, πρωτίστως, στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.  Αναφορικά με τον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων ούτε των ενεργειακών προϊόντων, αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια μεταβολή του ανήλθε στο 5,5%, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η άνοδος των τιμών διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας.

Το πληθωριστικό φαινόμενο φαίνεται ότι εδραιώνεται και επεκτείνεται κάθε μήνα, καθιστώντας το ως ένα πρόβλημα όλο και πιο σύνθετο. Τα τρόφιμα σημείωσαν ήδη τον Μάιο τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης (11% ετησίως) των τελευταίων, σχεδόν, τριάντα ετών, συμβάλλοντας, με αυτό τον τρόπο, κατά 2,5 μονάδες στην αύξηση του επιπέδου του πληθωρισμού. Επιπλέον, η ουκρανική κρίση, λόγω της ρωσικής εισβολής, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των δημητριακών, επηρεάζοντας το ψωμί, τα ζυμαρικά, το αλεύρι και άλλα παράγωγα προϊόντα.

Ακόμα, παρατηρήθηκε άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών, η οποία, κατά συνέπεια, οδήγησε σε αύξηση της τιμής του κρέατος. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι αυξημένες τιμές των καυσίμων επηρεάζουν τόσο άμεσα (με το γέμισμα του ρεζερβουάρ), όσο και έμμεσα (μέσω της μετακίνησης του κόστους στην αλυσίδα των τροφίμων και άλλων αγαθών και υπηρεσιών), τα εισοδήματα των καταναλωτών.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ