Στο 4,3% η τελευταία εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας το 2022

09-05-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Σε συνέχεια της σημαντικής ύφεσης κατά το 2020, κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, οπότε το ΑΕΠ της Ισπανίας μειώθηκε κατά 10,8%, η ισπανική οικονομία είχε ξεκινήσει να επανακάμπτει, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ε.Ε., με την πορεία για τα επόμενα έτη να διαγράφεται πολλά υποσχόμενη.

Εντούτοις, οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν τον δικό τους αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και, ιδίως, της Ευρώπης, δημιουργώντας ανασφάλεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επομένως, δεν εκπλήσσουν τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσίευσε, πρόσφατα, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της Ισπανίας, στο οποίο γίνεται φανερή η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία έφθασε μόνον το 0,3%, το α΄ τρίμηνο. Οι ανωτέρω εξελίξεις, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της διάρκειας του πολέμου στην Ουκρανία, ώθησαν την Κυβέρνηση της Ισπανίας να δημοσιοποιήσει αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, τόσο για το τρέχον όσο και για τα τρία επόμενα έτη.

Συγκεκριμένα, η ισπανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη για το 2022 θα είναι 4,3%, έναντι 7%, που προέβλεπαν τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, ενώ για τα τρία επόμενα έτη αναμένεται να είναι 3,5%, 2,4% και 1,8% αντίστοιχα, παρουσιάζοντας την υψηλότερη ανάπτυξη, μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δείκτης, που περισσότερο συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της σημαντικότητάς του για την αγοραστική δύναμη, ο πληθωρισμός, αναμένεται να αγγίξει το 6% για το 2022, ενώ προβλέπεται να μειωθεί στο 2% το 2023. Η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, με την ανεργία να μειώνεται στο 12,8% το 2022 και 11,7% το επόμενο έτος.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, προκειμένου να μετριάσουν την επίδραση του αυξημένου πληθωρισμού. Η εν λόγω αύξηση αναμένεται να επηρεάσει και τον ιδιωτικό τομέα, αφού στόχος της Κυβέρνησης είναι να φθάσει σε συμφωνία με τα εργατικά σωματεία και τις επιχειρηματικές οργανώσεις, για να υπάρξουν αντίστοιχες αυξήσεις και στους υπόλοιπους εργαζομένους.

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»