Στο 7% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο

17-04-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Το 7% σε δωδεκάμηνη βάση έφθασε τον Μάρτιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών σύμφωνα με στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε πλήθος προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά μεταξύ των υψηλότερων ήταν αυτές των καυσίμων. Συγκεκριμένα, οι τιμές καυσίμων και λιπαντικών για τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά 30,7% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την άνοδο των διεθνών τιμών ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων αυξήθηκαν κατά 9,7%, επίπλων, οικιακού εξοπλισμού και συντήρησης κατά 10,4%, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κατά 5,9%, και ψυχαγωγικών – πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών κατά 5%. Στην τελευταία της έκθεση για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, η Ανεξάρτητη Αρχή Προϋπολογισμού  προέβλεψε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών στο τέλος του έτους (8,7%), γεγονός που θα μειώσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 2,2% κατ’ άτομο το οικονομικό έτος 2022-23, η μεγαλύτερη ετήσια μείωση βιοτικού επιπέδου από την αρχή της χρονολογικής σειράς, το 1956-57.

Και η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διψήφιου επιπέδου πληθωρισμού φέτος. Ήδη άλλωστε τον Απρίλιο, ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διασκέδαση επανήλθε στο 20%, από τους μειωμένους συντελεστές 5% και 12,5% που είχαν εφαρμοσθεί για την τόνωση του κλάδου από τις συνέπειες της πανδημίας, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αυξήθηκαν για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ άρχισε επιπλέον να ισχύει νέο όριο χρεώσεων λιανικής για προϊόντα ενέργειας, που εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά κατά 54%.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.

 

διαβάστε ακόμα

Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη