Βαλεαρίδες Νήσοι | Τουρισμός: Νέο μοντέλο με ποιότητα και βιωσιμότητα

10-03-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Τη βεβαιότητα ότι οι Βαλεαρίδες Νήσοι θα φτάσουν φέτος τουλάχιστον στα επίπεδα ρεκόρ του 2019 εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην εικονική ΙΤΒ  ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων Iago Negueruel. Η πρόβλεψη αυτή, όπως είπε, προκύπτει από τις συζητήσεις με τους τουρ οπερέιτορ και τις αεροπορικές εταιρείες.

Πέρυσι, οι Βαλεαρίδες Νήσοι κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερο από το 50% των Γερμανών τουριστών που έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πιο σημαντική τουριστική αγορά για τις Βαλεαρίδες, η γερμανική, παρουσίασε, ωστόσο, αύξηση της κατά κεφαλήν ταξιδιωτικής δαπάνης κατά 10% από ό,τι το 2019, είπε ο κ.Negueruel.  Από 1.049 € το 2019 ανέβηκε στα 1.157 € το 2021. Αυτό σημαίνει ότι οι Βαλεαρίδες έχουν βελτιώσει τα τουριστικά τους έσοδα, έχοντας λιγότερους τουρίστες. Κάτι που αποτελεί τον κύριο στόχο των νησιών: περισσότερη ποιότητα παρά ποσότητα.

Η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας, η ασφάλεια ως ταξιδιωτικός προορισμός με εξαιρετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και η βιώσιμη διαχείριση είναι τα βασικά ζητήματα με τα οποία οι Βαλεαρίδες Νήσοι θέλουν να συνεχίσουν να εντυπωσιάζουν τους παραθεριστές. Για τον σκοπό αυτό, η τοπική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί με όλες τις περιοχές στα νησιά και μάλιστα να χρησιμοποιήσει νέα νομοθετικά πλαίσια με τα οποία προωθείται η «μεταμόρφωση του κλάδου».

Με αυτόν τον τρόπο, το αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων Νήσων στοχεύει να γίνει ένας πλήρως βιώσιμος προορισμός και ο πρώτος κυκλικός προορισμός όσον αφορά τη χρήση ενέργειας, νερού, υλικών και τροφίμων. 

Έμφαση δίνεται και στην κοινωνική βιωσιμότητα, που σημαίνει ποιότητα θέσεων εργασίας και ποιότητα ζωής των εργαζομένων στον τουρισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος που απαιτεί από όλα τα ξενοδοχεία να έχουν κρεβάτια ρυθμιζόμενα σε ύψος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, έτσι ώστε να απλοποιηθεί το έργο για τις περίπου 20.000 καμαριέρες.

Απαγόρευση νέων κλινών για τέσσερα χρόνια

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον πολιτισμό μας, να σεβαστούμε τα τοπία μας, να διατηρήσουμε αυτό που μας κάνει μοναδικούς: τη θάλασσα και τη γη μας», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση των νησιών αποφάσισε να βάλει φραγμό στην κατασκευή νέων κλινών για 4 χρόνια στις αναπτυγμένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ένα νέο μοντέλο για τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες φιλοξενίας των ξενοδοχείων.

Ως προς την οικολογική βιωσιμότητα των νησιών, προωθείται η αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίου θέρμανσης με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και η υποχρέωση χρήσης συσκευών εξοικονόμησης νερού.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός