Πώς η Ισπανία αύξησε τον κατώτατο μισθό από τα 735 στα 1.000 ευρώ μέσα σε 4 χρόνια

09-03-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Κυβέρνηση της Ισπανίας αύξησε, πρόσφατα, για ακόμη μία φορά τον κατώτατο μισθό της χώρας, στα 1.000 ευρώ ανά μήνα, σε 14 πληρωμές.

Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση από το 2018, οπότε και ο κατώτατος μισθός ήταν 735,9 ευρώ τον μήνα. Στόχος της σημερινής Κυβέρνησης είναι ο μισθός αυτός να φθάσει το 60% του μέσου μισθού της χώρας, με την αιτιολογία ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθούν οι ανισότητες και θα ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας.

Από την πλευρά τους, τα δύο εργατικά σωματεία Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Σωματείων (CC OO) και Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT) υπέγραψαν την πρόταση της Κυβέρνησης και μάλιστα χαιρέτησαν την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Αντίθετα, οι επιχειρηματικοί οργανισμοί, Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανισμών της Ισπανίας (CEOE) και Ισπανική Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ισπανίας (CEPYME), αρνήθηκαν να υπογράψουν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και δυσκολεύει τη συνέχιση λειτουργίας των επιχειρήσεων, εξαιτίας της αύξησης των δαπανών που θα υποστούν.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας ενώ, παράλληλα, η αύξηση των τιμών πιέζει, ακόμη περαιτέρω, τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Εντούτοις, οι ενστάσεις των επιχειρηματικών συνομοσπονδιών δεν επηρέασαν την απόφαση της Κυβέρνησης, καθώς ο νόμος δεν υποχρεώνει, ως προς τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, να υφίσταται πρότερη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Παρότι η αύξηση ψηφίστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, η ισχύς της ξεκίνησε ήδη από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο