Π.Ο.Τ. και Π.Ο.Υ. | Τα ταξιδιωτικά μέτρα πρέπει να βασίζονται στην αξιολόγηση κινδύνου

26-02-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ζήτησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (Π.Ο.Τ.) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), καθώς δεν παρέχουν προστιθέμενη αξία και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική πίεση. Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια παγκόσμια αρχιτεκτονική εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα.

Τις τελευταίες ημέρες, ένας μεγάλος αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο έχει αρχίσει να χαλαρώνει τους κανόνες  για τις διεθνείς αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Αυτές οι αποφάσεις είναι σύμφωνες με τις τελευταίες συστάσεις του Π.Ο.Υ. για ασφαλή διεθνή κινητικότητα, οι οποίες υπογραμμίζουν την αναποτελεσματικότητα των γενικών περιορισμών στον έλεγχο της μετάδοσης του κορωνοϊού. Μια τέτοια τάση είναι επίσης συνεπής με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Π.Ο.Τ.για τη μεγάλη κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή βλάβη των περιορισμών.

Π.Ο.Τ. και Π.Ο.Υ.: Μια κοινή προσέγγιση

Στη Γενεύη, οι ηγέτες του Π.Ο.Τ και του Π.Ο.Υ συμφώνησαν στη σημασία της χαλάρωσης ή της άρσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Οι γενικοί περιορισμοί θα πρέπει να αντικατασταθούν με πολιτικές που να βασίζονται μεταξύ άλλων στην τεκμηρίωση και στην αξιολόγηση του κινδύνου.

Με οδηγό τον Π.Ο.Τ, ο παγκόσμιος τουρισμός ακολούθησε τις συμβουλές του Π.Ο.Υ από την αρχή αυτής της κρίσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Π.Ο.Τ, Zurab Pololikashvili, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχίσουμε να το κάνουμε και να ανοίξουμε ξανά, με ασφάλεια και υπευθυνότητα, ώστε να επιτρέψουμε στον τουρισμό να προσφέρει τις μοναδικές του δυνατότητες ως μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Προσέγγιση με γνώμονα τον κίνδυνο και τα στοιχεία

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR) του Π.Ο.Υ για τον κορωνοϊό, όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται στους διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να βασίζονται σε αξιολογήσεις κινδύνου - συμπεριλαμβανομένων των τεστ, της απομόνωσης και των εμβολιασμών. Επιπλέον, το οικονομικό βάρος των εν λόγω  μέτρων, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

Σχετικά, ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, επεσήμανε ότι καθώς οι χώρες χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η υγεία πρέπει να παραμείνει η βασική προτεραιότητα. Βασίζοντας τις αποφάσεις τους σε στοιχεία και μια προσέγγιση βάσει κινδύνου, προσαρμοσμένη στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οι χώρες μπορούν να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των ανθρώπων, της προστασίας των μέσων διαβίωσης και της οικονομίας, καθώς και της διατήρησης των συνόρων.

Χτίζοντας την παγκόσμια εμπιστοσύνη

Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ τόνισαν επίσης την ανάγκη για σαφείς και συνεπείς κανόνες σχετικά με την υγεία και τα ταξίδια. Υπάρχει ανάγκη για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας εμπιστοσύνης για τις κοινωνίες και τις οικονομίες, στο πλαίσιο της πανδημίας, και υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τον τουρισμό να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία, με τον Π.Ο.Τ να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, δήλωσε ο Δρ Michael Ryan, Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του Π.Ο.Υ.

Με τη σωστή διαχείριση, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως δύναμη ανάπτυξης και ευκαιριών, αφού προορισμοί σε όλο τον κόσμο αναφέρουν αυξημένο αριθμό αφίξεων τουριστών λόγω της χαλάρωσης ή της άρσης των περιορισμών. Αυτή η τάση προσφέρει τη δυνατότητα εκκίνησης της οικονομικής ανάκαμψης και επαναφοράς της τροχιάς προόδου της κοινωνικής ανάπτυξης.

Τέλος, μεταξύ των χωρών που έχουν αναθεωρήσει τους ταξιδιωτικούς τους περιορισμούς είναι και η Ελβετία, ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, η οποία καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του Π.Ο.Τ στην αρχή μιας εβδομάδας σημαντικών συναντήσεων.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού