Πάνω από 656.000 αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ισπανία το 2021

17-02-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Με ιστορικό υψηλό 14 ετών, έκλεισε το 2021, ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων, στην Ισπανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας καθώς και άλλων οργανισμών, που δημοσιεύουν τα δικά τους στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο αριθμός των συναλλαγών ξεπέρασε τις 565 χιλιάδες, περίπου 35% περισσότερες από το 2020, οπότε είχε σημειωθεί ετήσια πτώση της τάξης του 20%, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Σύμφωνα με στοιχεία των Υποθηκοφυλακείων, η μέση τιμή των ακινήτων αυξήθηκε, κατά 0,5%, το τελευταίο εξάμηνο του 2021, σε τριμηνιαία βάση, στα 1.853 ευρώ ανά τ.μ. Οι τιμές διαφοροποιούνται ανά Αυτόνομη Κοινότητα, καθώς στις τουριστικές περιοχές και τα οικονομικά κέντρα της χώρας, η μέση τιμή είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερη από τις πιο φθηνές Αυτόνομες Κοινότητες. Συνεπώς, η μέση τιμή στις Βαλεαρίδες Νήσους έφθασε, στο τέλος του περασμένου έτους, τα 2.963 ευρώ ανά τ.μ., στην Κοινότητα της Μαδρίτης τα 2.926 ευρώ ανά τ.μ., στη Χώρα των Βάσκων τα 2.860 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Καταλονία τα 2.293 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έπειτα από ένα μικρό κλάσμα εξαγοράς κατοικιών από κατοίκους του εξωτερικού το 2020, το ποσοστό αυτό επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα και, συγκεκριμένα, στο 12,6%, με τους Βρετανούς να αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία μεταξύ αυτών, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς και τους Γάλλους.

Τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής καταγράφουν και τον αριθμό των δωρεών και των κληρονομιών κατοικιών, που, επίσης, σημείωσαν ιστορικά υψηλά. Βεβαίως, δεν είναι άλλος ο λόγος πέραν της μεγάλης θνησιμότητας, που παρατηρήθηκε στην Ισπανία, κατά το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Λόγω της απαραίτητης γραφειοκρατίας για τη μεταβίβαση ή την κληρονομιά μίας κατοικίας και δεδομένου ότι οι εν λόγω διαδικασίες καθυστέρησαν περαιτέρω το 2020, εξαιτίας της κατάστασης της πανδημίας, πολλές από αυτές

τις συναλλαγές σημειώθηκαν κατά το 2021, όπως εξάλλου συνέβη και στη χώρα μας.

Τέλος, στελέχη σημαντικών εταιριών στον τομέα των ακινήτων, με δηλώσεις τους στον ισπανικό οικονομικό τύπο, σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένα αριθμητικά μεγέθη δεν αποτελούν επανάληψη της «φούσκας» ακινήτων, που σημειώθηκε το 2008, αντιθέτως αντιπροσωπεύουν την ανάπτυξη της οικονομίας και την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται.

Μάλιστα, η ζήτηση για νέες κατοικίες ξεπερνά την προσφορά, καθώς οι κατασκευές νέων κατοικιών δεν αντιπροσωπεύουν την αυξημένη ζήτηση, εξαιτίας έλλειψης εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών, ωθώντας με αυτόν τον τρόπο τις τιμές προς τα άνω. Μάλιστα, ο αριθμός των αγοραπωλησιών θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, εφόσον υπήρχε ο κατάλληλος αριθμός νέων οικοδομών.

*Τα στοιχεία προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης.

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά