Η συνεισφορά των Ελλήνων μεταναστών στην Ολλανδία

06-02-22 | ΚΟΣΜΟΣ

Το καθαρό κόστος της μετανάστευσης προς την Ολλανδία ανήλθε σε 400 δισ. ευρώ κατά τα χρονικό διάστημα 1995-2019, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα μικροδεδομένα της Ολλανδικής Στατιστικής Υπηρεσίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέσο ετήσιο καθαρό κόστος ανήλθε σε περίπου 16,5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 1995-2019. Για την περίοδο 2020-2040, οι ερευνητές προβλέπουν το καθαρό κόστος να διαμορφωθεί σε 600 δισ. ευρώ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι δαπάνες της Κυβέρνησης για τους μετανάστες είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση και τα επιδόματα. Στην έρευνα αναφέρεται ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στο καθαρό κόστος μεταξύ των χωρών προέλευσης και του κινήτρου της μετανάστευσης. Επί παραδείγματι, οι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Ολλανδία για εργασία ανήκουν στην κατηγορία που συνεισέφερε θετικά στην οικονομία της χώρας.

Οι μετανάστευσες πρώτης γενιάς από την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν θετική συνεισφορά 34.000 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ Ελλαδίτες και Κύπριοι δεύτερης γενιάς έχουν αρνητική συνεισφορά 56.000 ευρώ. Συνεπώς, η συνολική συνεισφορά της μετανάστευσης από Ελλάδα και Κύπρο είναι ελαφρώς αρνητική κατά 22.000 ευρώ.

Μεταξύ των κρατών μελών, οι πλέον θετικές συνεισφορές προέρχονται από μετανάστες από την Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Σκανδιναβία. Οι χώρες της Βαλτικής, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία είναι τα κράτη-μέλη με την πλέον αρνητική συνεισφορά. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είτε θα πρέπει να γίνει σταδιακή συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, είτε θα πρέπει να περιοριστεί η μετανάστευση προς την Ολλανδία.

Πηγή: www.agora.mfa.gr

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο