Τουρκικός Τουρισμός | Πολλές προσδοκίες από την επέκταση του αεροδρομίου Αττάλειας με τη συμμετοχή της Fraport

10-12-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση χωρητικότητας και μίσθωσης του αεροδρομίου της Αττάλειας.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος αφορούσε στην αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου σε 80 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, καθώς και την 25ετή μίσθωση των δικαιωμάτων λειτουργίας του αεροδρομίου (lease από 1/1/2027 μέχρι 31/12/2051) κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία TAV Airports AŞ - Fraport AG (τουρκικό/γερμανικό εταιρικό σχήμα).

Η ανωτέρω κοινοπραξία ήδη λειτουργεί το αεροδρόμιο και η εν ισχύ -ομοίως 25ετής- σύμβαση λήγει το 2026.

Ειδικότερα, ο φάκελος του διαγωνισμού για την αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου εμπεριείχε τα εξής επενδυτικά έργα: επέκταση εσωτερικού και 2ου διεθνούς τερματικού σταθμού, κατασκευή 3ου διεθνούς τερματικού σταθμού, κατασκευή τερματικού σταθμού γενικής αεροπορίας, κατασκευή τερματικού σταθμού VIP, κατασκευή κρατικού ξενώνα (State Guesthouse), επενδύσεις για την αύξηση της χωρητικότητας των χώρων στάθμευσης, κατασκευή πύργου και σταθμού πομπού, εγκατάσταση αποθήκευσης και διανομής καυσίμων.

Το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής των εγκαταστάσεων καθορίστηκε σε 36 μήνες και η περίοδος μίσθωσης σε 25 έτη.

Όπως αναφέρεται, η δημοπρασία, η οποία ακολούθησε το άνοιγμα των φακέλων, διήρκεσε 19 γύρους. Η κοινοπραξία TAV Airports AŞ-Fraport AG υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους 8.555.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.  Το 25% της συνολικής τιμής μίσθωσης για 25 έτη θα προκαταβληθεί (2.138.000.000 ευρώ).

Όσον αφορά στο επενδυτικό σκέλος ο ανάδοχος του έργου ανέλαβε δέσμευση κεφαλαιακής επένδυσης ύψους 765.252.109 ευρώ.

Βάσει του αριθμού των επιβατών, το αεροδρόμιο της Αττάλειας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα. Έπεται του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Airport) και έχει υπερκεράσει το δεύτερο μεγάλο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Sabiha Gokcen.

Ο Τούρκος Υπουργός, Μεταφορών και Υποδομών, κ. Adil Karaismailoğlu, σημείωσε το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το διαγωνισμό, αναφέροντας ότι 8 κοινοπραξίες προμηθεύτηκαν τους σχετικούς φακέλους και 3 από αυτές προεπελέγησαν.

Στο τελικό στάδιο συμμετείχαν η τουρκο-ρωσική κοινοπραξία Vnukovo-INTEKAR Yapı και η τουρκο-γερμανική TAV Airports AŞ-Fraport AG.

Τα έργα υποδομών θα εκτινάξουν τον τουρκικό τουρισμό

Ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι το αεροδρόμιο της Αττάλειας είναι μάθημα σε όσους απειλούν τους επενδυτές.  Δήλωσε ότι το κέρδος της Τουρκίας ανέρχεται σε 8, 55 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι ένδειξη του ενδιαφέροντος και της εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία και βήμα προς την ενίσχυση του τουρισμού.

Αναφορικά με τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία του μέλλοντος να αναπτυχθούν έργα για την ανανέωση της υποδομής των αεροδρομίων σε τουριστικά κέντρα, δεδομένου ότι η τουριστική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο κ. Karaismailoğlu δήλωσε ότι η Αττάλεια, η οποία έχει μεγάλο μερίδιο στη μετατροπή της χώρας σε διεθνές σήμα στον τουρισμό, θα διατηρήσει αυτή τη θέση μόνο εάν προσανατολιστεί περαιτέρω σε αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour