Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα επιτρέψει τη διπλή υπηκοότητα

09-12-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι αλλοδαποί που επιθυμούν να γίνουν Γερμανοί υπήκοοι, αφού πληρούν τα κριτήρια, δεν θα χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψουν την προηγούμενη υπηκοότητά τους, αφού η νέα γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιτρέψει τη διπλή υπηκοότητα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η νέα κυβέρνηση θέλει να κάνει νέα αρχή στη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ένταξης, όπως είναι σωστό για μια σύγχρονη χώρα μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα γερμανικό νόμο για την ιθαγένεια, όσοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν Γερμανοί υπήκοοι πρέπει να παραιτηθούν από την προηγούμενη υπηκοότητά τους. Εξαιρούνται μόνο οι εξής πολίτες οι οποίοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες :

-Γεννήθηκαν με διπλή υπηκοότητα, δηλαδή από έναν Γερμανό και έναν μη Γερμανό γονέα

-Είναι πολίτες της ΕΕ ή της Ελβετίας

-Είναι πολίτες χώρας που δεν επιτρέπει στους πολίτες της να αποποιηθούν την ιθαγένεια.

Ταυτόχρονα, επιτρέπεται να διατηρήσουν την προηγούμενη ιθαγένειά τους και όσοι θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες εάν παραιτούνταν από αυτήν, δηλαδή εάν έχαναν περιουσιακά στοιχεία, πλήρωναν μεγάλα πρόστιμα ή έχαναν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.225 ευρώ.

Επιπλέον, μειώνεται το χρονικό διάστημα στο οποίο οι μετανάστες δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για γερμανική υπηκοότητα, καθώς η νέα κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να τους επιτρέψει να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από μόλις πέντε χρόνια παραμονής στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, για να μπορέσει ένας αλλοδαπός να ζητήσει τη γερμανική υπηκοότητα, θα πρέπει να ζει στη χώρα για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, με μόνιμη άδεια παραμονής. Αυτή η περίοδος μπορεί να μειωθεί σε επτά χρόνια μόνο εάν ο αλλοδαπός ολοκληρώσει ένα μάθημα ένταξης γερμανικής γλώσσας σε κοινοτικό κολέγιο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την επιτάχυνση και την απλούστευση των αιτήσεων ασύλου και διαμονής.

Εάν το σχέδιο της νέας κυβέρνησης γίνει πραγματικότητα, ο αριθμός των αλλοδαπών που αποκτούν γερμανική υπηκοότητα θα αυξηθεί. Με βάση τα στοιχεία που εξέδωσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, το 2020 απέκτησαν τη γερμανική υπηκοότητα 109.880 αλλοδαποί, παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενώ το 2020 απέκτησαν τη γερμανική υπηκοότητα 28.305 υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ, οι κορυφαίες χώρες της ΕΕ, οι πολίτες των οποίων έγιναν Γερμανοί πολίτες την ίδια χρονιά, είναι η Ρουμανία – 5.930, η Πολωνία – 5.000, η Ιταλία – 4.075, η Ελλάδα – 2.650 και η Βουλγαρία – 2.040.

 

διαβάστε ακόμα

Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5