Ντουμπάι: Oι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τον τουρισμό - Συμφωνίες δισ. δολ. για νέα αεροπλάνα

18-11-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Με την ευκαιρία του Dubai Airshow, που ολοκληρώνεται σήμερα η Διοίκηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Dubai ανακοίνωσε την αναθεωρημένη εκτίμησή της για την φετινή κίνηση του αεροδρομίου σε 28,7 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 2 εκατ. επιβάτες έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις.

Στο μεταξύ, η φετινή διοργάνωση του Dubai Airshow πραγματοποιείται με την συμμετοχή περισσότερων από 20 εθνικών περιπτέρων, αντιπροσωπειών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων από περίπου 96 χώρες, εκπροσώπων των μεγαλυτέρων διεθνών Ομίλων της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και με την παρουσία εκθεμάτων τα οποία ενσωματώνουν τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες, τόσο σε πολιτικά όσο και σε στρατιωτικά αεροσκάφη. Στο φετινό Airshow μετείχαν 1.200 εκθέτες από συνολικά 148 χώρες, ενώ η επισκεψιμότητά του εκτιμάται σε περίπου 85.000 άτομα.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, στις 3 ημέρες του Dubai Airshow υπεγράφησαν εμπορικές συμφωνίες συνολικής αξίας 72,5 δισ. δολ. Οι εν λόγω συμφωνίες αφορούσαν τόσο παραγγελίες νέων αεροσκαφών, όσο και συμφωνίες παροχής υπηρεσιών μεταξύ αερομεταφορέων και Ομίλων συμπληρωματικών υπηρεσιών στον κλάδο αερομεταφορών.

Μεταξύ εν λόγω μεγάλων εμπορικών συμφωνιών που συνάφθηκαν σε πλαίσιο Dubai Airshow περιλαμβάνονται οι εξής:

- Συμφωνία Ομίλου Airbus με αμερικανικό επενδυτικό Όμιλο Indigo Partners για αγορά 255 αεροσκαφών συνολικής αξίας 33 δισ. δολ. την πρώτη ημέρα της Έκθεσης (πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην ιστορία του Dubai Airshow). Επιπλέον, στην δεύτερη ημέρα του Airshow, συμφωνία πώλησης 111 αεροσκαφών της Airbus στην αμερικανική Air Lease Corp., συνολικής αξίας 15 δισ. δολ.

- Πώληση 72 αεροσκαφών από τον Όμιλο Boeing στον ινδικό αερομεταφορέα Akasa Air

- Πώληση 20 αεροσκαφών από τον Όμιλο Airbus στην κουβεϊτιανή αεροπορική εταιρεία Jazeera Airways

- Συμβόλαια του εμιρατινού Υπουργείου Άμυνας με διαφόρους εγχώριους και διεθνείς προμηθευτές, κυρίως Ευρωπαίους και Αμερικανούς

- Συμφωνίες εμιρατινής πολεμικής αεροπορίας με εντόπιους, ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς Ομίλους για προμήθεια διαφόρων ειδών και εξαρτημάτων καθώς και για συντηρήσεις / επισκευές αεροσκαφών.

- Ανακοίνωση της Emirates Airlines για νέο πρόγραμμα μετασκευής 105 αεροσκαφών της με σκοπό την διαμόρφωση θέσεων διακεκριμένης οικονομικής θέσης και την αναμόρφωση των θέσεων της ‘Business Class’. Επίσης, ανακοίνωση από την Emirates νέου προγράμματος επέκτασης της δυναμικότητας του στόλου της σε αεροσκάφη cargo, επενδυτικής αξίας 1 δισ. δολ.

- Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Etihad Airways και κρατικής εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων του Abu Dhabi (Tadweer) με αντικείμενο την κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής καυσίμων αεροσκαφών από αστικά στερεά απορρίμματα στην Μ. Ανατολή.

- Στο περιθώριο του Airshow, Όμιλος αμυντικών συστημάτων και εξοπλισμού Edge υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την αστυνομία του Abu Dhabi για την παροχή σε αυτήν προηγμένων τεχνολογικών λύσεων.

- Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ εγχώριων Ομίλων Sanad (θυγατρική επενδυτικού Ταμείου Mubadala) και θυγατρικής Ομίλου Edge GAL, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών συντήρησης σε 700 κινητήρες Rolls-Royce.

- Υπογραφή τριμερούς συμφωνίας μεταξύ ΗΑΕ, Ρωσίας και Καζακστάν με αντικείμενο την συνεργασία για εκσυγχρονισμό του Κοσμοδρομίου Baikonur (συγκεκριμένα της πλατφόρμας εκτόξευσης).

-Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ομίλου αμυντικού εξοπλισμού Tawazun Economic Council και της θυγατρικής του κρατικού επενδυτικού Ταμείου Mubadala εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών και εφαρμογών Yahsat με σκοπό την δημιουργία κοινοπραξίας προς ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων δορυφορικών εφαρμογών.

- Στο περιθώριο του Dubai Airshow, επενδυτικός βραχίονας Ομίλου Tawazun, Strategic Development Fund (SDF), ανακοίνωσε την δέσμευση κεφαλαίων 150 εκατ. δολ. για χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων στα ΗΑΕ που δραστηριοποιούνται διεθνώς σε αμυντικές και αεροδιαστημικές τεχνολογίες.

- Συμφωνία-πλαίσιο υπέγραψαν επίσης στο περιθώριο του Dubai Airshow ο εγχώριος Όμιλος Edge με τον θυγατρικό του επενδυτικού Ταμείου Mubadala Όμιλο κατασκευής αεροσκαφών Strata, με σκοπό την εγκαθίδρυση βιώσιμης αεροδιαστημικής βιομηχανίας στο Εμιράτο του Abu Dhabi.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ