Βρετανία: Θετική η συνεισφορά των υπηρεσιών φιλοξενίας στην Oικονομία – Στο 5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

14-11-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Σε ποσοστό 1,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Βρετανίας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου μετά από αύξηση 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Παρά τη θετική συνεισφορά των υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης κυρίως, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα εμπόδισαν την ταχύτερη ανάκαμψη. Το ΑΕΠ εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 2,1% του προ πανδημίας επιπέδου (αυτό του τέταρτου τριμήνου του 2019). Αναλυτικά, οι υπηρεσίες εξακολούθησαν ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση 1,6% το γ’ τρίμηνο από 6,5% το προηγούμενο, με το αποτέλεσμα να υπολείπεται μόλις κατά 0,7% του τέλους του 2019. Στην εξέλιξη συνεισέφεραν περισσότερο οι υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης (+30%), τεχνών και αναψυχής (+19,6%), που επανέκαμψαν μετά την άρση και των τελευταίων μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντίθετα η κατασκευαστική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 1,5%, λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις τους. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2% (κυρίως δαπάνες εστίασης και φιλοξενίας) το γ’ τρίμηνο, παραμένοντας πάντως χαμηλότερη κατά 4,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2019.

Το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος η ανεργία ανήλθε σε 4,5%, ενώ ο ρυθμός του πληθωρισμού σε δωδεκάμηνη βάση μέχρι το Σεπτέμβριο ήταν 3,1%. Λίγες μέρες νωρίτερα, στην Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την πορεία του ΑΕΠ, την οποία τώρα τοποθετεί στο 7% για το 2021, με τη δραστηριότητα να επανέρχεται στο προ πανδημίας επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ΤτΑ αναμένει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5% το 2022 και 1,5% το 2023. Στην τελευταία της συνεδρίαση, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΑ αποφάσισε να διατηρήσει στο 0,1% το βασικό επιτόκιο, αν και προέβλεψε ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα κορυφωθεί περί το 5% τον Απρίλιο 2022. Καθώς θα αμβλύνονται οι διαταραχές στην προσφορά, θα σταθεροποιείται η παγκόσμια ζήτηση και θα σταματήσει η άνοδος στην τιμή της ενέργειας, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σημαντικά από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων