Η Γερμανία χωροθετεί ανεμογεννήτριες μέσα στα δάση, παρέχοντας εισόδημα σε ιδιοκτήτες εκτάσεων

13-11-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Η βαυαρική κυβέρνηση στη Γερμανία ανακοίνωσε το σχέδιο της για εγκατάσταση μικρών αιολικών πάρκων στα δάση της Βαυαρίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βαυαρίας, κ. Hubert Aiwanger,το 37% της έκτασης της Βαυαρίας αποτελεί δασικές εκτάσεις, στις οποίες μπορούν να χωροθετηθούν ανεμογεννήτριες, χωρίς να προκληθεί βλάβη στον περιβάλλων βιότοπο και όχληση στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Για την υλοποίηση του ανωτέρου σχεδίου χωροθέτησης έχουν ήδη εντοπιστεί 300 κατάλληλες περιοχές στα βαυαρικά δάση (από μία έως και πέντε ανεμογεννήτριες σε κάθε επιλεγμένη τοποθεσία). Επιπρόσθετα, ο υπουργός παρουσίασε σχετικούς χάρτες με το καταγεγραμμένο αιολικό δυναμικό στη Βαυαρία και τόνισε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις αναμένεται να έχει μεγάλη αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, δεδομένου και του περιοριστικού μέτρου που θέτει ο λεγόμενος κανόνας «10Η», δηλαδή, η ελάχιστη απόσταση μιας ανεμογεννήτριας από τον παρακείμενο οικισμό που πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο δεκαπλάσιο του ύψους της.

Ειδικότερα, το ένα τρίτο των εξεταζόμενων εκτάσεων βρίσκεται σε δημόσια δάση και τα δύο τρίτα σε ιδιωτικά δάση. Για τους ιδιοκτήτες των δασών, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ενισχυθεί το εισόδημά τους (το σχετικό ενοίκιο δύναται να ανέλθει σε 10.000 ευρώ ανά ανεμογεννήτρια και έτος), ενώ, εμμέσως, σημαντικοί πόροι θα κατευθυνθούν στη διαχείριση και προστασία παραμελημένων δασικών οικοσυστημάτων.

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά