Ισπανία: Στα ύψη οι τιμές εισαγωγών και εξαγωγών λόγω ενεργειακού κόστους

10-11-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι τιμές στις εισαγωγές και εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έφθασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ισπανία σε πρωτοφανή επίπεδα, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ειδικότερα, το κόστος εξαγωγής αυξήθηκε κατά 12,7%, 2% περισσότερο από τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Αυξητική ήταν και η τάση των τιμών του κόστους εισαγωγής, με άνοδο της τάξεως του 15,3%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η ενέργεια είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την άνοδο των τιμών πώλησης στο εξωτερικό. Οι τιμές συγκεκριμένα έχουν ανέβει έως και 110%, κυρίως λόγω της υψηλής ανόδου των τιμών της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, για την ίδια χρονική περίοδο, παρατηρείται στασιμότητα στις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου, με πτώση 0,1%.

Οι πωλήσεις μειώνονται κατά 0,2%, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται κατά 0,9%, όπως και οι τιμές για τον σχολικό εξοπλισμό κατά 15,9%. Η απασχόληση, ωστόσο, στο λιανικό εμπόριο αυξάνεται, κατά 2%, τον Σεπτέμβριο και στις αλυσίδες, τους τελευταίους πέντε μήνες, παρατηρείται, επίσης, άνοδος.

Στις αυτόνομες κοινότητες, οι πωλήσεις αυξάνονται σε τέσσερις περιοχές τον Σεπτέμβριο, με τις Βαλεαρίδες Νήσους να προηγούνται κατά 1%, τις Κανάριες Νήσους να ακολουθούν με 5,2%, και την Μαδρίτη με 3,8%. Οι μεγαλύτερες, ωστόσο, πτώσεις στις πωλήσεις σημειώνονται στο Πριγκιπάτο των Αστουριών σε ποσοστό 5,9%, στην Καστίλη και Λεόν 5% και στη Ναβάρα κατά 4%.

διαβάστε ακόμα

Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό