Ολλανδία: Φόβοι για κύμα πτωχεύσεων εταιρειών ενέργειας - Περισσότερα από μισό εκατ. νοικοκυριά ζουν σε «ενεργειακή φτώχεια»

10-10-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι μικροί προμηθευτές ενέργειας στην Ολλανδία κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των αντίστοιχων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, πέρα από τους σημαντικούς ενεργειακούς παίκτες όπως η Eneco, η Essent και η Vattenfall, υπάρχουν στην Ολλανδία δεκάδες προμηθευτές ενέργειας που συνιστούν κυρίως μικρότερες εταιρείες οι οποίες εστιάζουν στην πράσινη ενέργεια ή στις χαμηλές τιμές. Οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν οι ίδιες ενέργεια αλλά μόνο την εμπορεύονται: αγοράζουν ενέργεια στην αγορά χονδρικής και την πωλούν στους καταναλωτές. Έχοντας ήδη πουλήσει το φυσικό αέριο που διέθεταν και μην έχοντας δικά τους αποθέματα, θα υποχρεωθούν πλέον να αγοράσουν σε τιμές κόστους υψηλότερες από τις έως τώρα τιμές πωλήσεων. Αδυνατούν όμως να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους πελάτες τους, καθώς ο κύριος λόγος για τον οποίο οι τελευταίο τις επιλέγουν είναι οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν. Σημειώνεται ότι η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει ήδη σε πτωχεύσεις εταιρειών ενέργειας στο Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία.

Eξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, περί τα 550.000 νοικοκυριά (περίπου το 7% του συνολικού αριθμού των νοικοκυριών) ζουν στη λεγόμενη «ενεργειακή φτώχεια». Τα εν λόγω νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, συνήθως η κατοικία τους έχει κακή μόνωση και διαθέτουν χαμηλό εισόδημα.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ