Ελβετία: Αχτίδα αισιοδοξίας από την ανάκαμψη του τομέα της φιλοξενίας και εστίασης

15-09-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Το ελβετικό ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 1,8%, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας. Η ανάκαμψη της κατανάλωσης στην Ελβετία ήταν ισχυρή, όπως και της βιομηχανίας, αν και λιγότερο έντονη απ’ ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα. Συνολικά, το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν μόλις 0,5% κάτω από το προ κρίσης επίπεδο του τέταρτου τριμήνου του 2019.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, πολλοί υγειονομικοί περιορισμοί καταργήθηκαν ή αμβλύνθηκαν. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ισχυρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις υπηρεσίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα μέτρα αυτά. Ο τομέας της φιλοξενίας και της εστίασης παρουσίασε σαφή ανάκαμψη (+48,9%) μετά τις αρνητικές συγκυρίες του χειμερινού εξαμήνου. Επετράπη η σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και ο εγχώριος τουρισμός ανέκαμψε. Το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, η προστιθέμενη αξία που παρήχθη σε αυτούς τους τομείς παρέμεινε περίπου στο μισό σε σύγκριση με εκείνη πριν από την κρίση. Ο τομέας των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής παρουσίασε, επίσης, έντονη ανάπτυξη (+52,9%) μετά τη χαλάρωση. Και εδώ, ωστόσο, η προστιθέμενη αξία ήταν πολύ χαμηλότερη από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης προβλέπει για το 2021, στην τελευταία της πρόβλεψη, αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ κατά 3,6%, σε πραγματικές τιμές (+4%, σε ονομαστικές). Το 2022 η ελβετική οικονομία αναμένεται, επίσης, να αναπτυχθεί με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο του μέσου όρου.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι