Βόρεια Μακεδονία: Kατάχρηση εργατικού δυναμικού στον τομέα του τουρισμού-φιλοξενίας

14-09-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βόρεια Μακεδονία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, 161 εταιρείες παραβίασαν τους κανονισμούς νομοθεσίας σχετικά με την εγγραφή εργαζομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία της γειτονικής χώρας, οι κρατικοί επιθεωρητές εργασίας διαπίστωσαν παρατυπίες του νόμου περί εργασιακών σχέσεων από 118 εταιρείες που δεν κατέγραψαν τους υπαλλήλους τους για πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, επιβλήθηκε πρόστιμο σε 27 εργοδότες που απασχολούν πάνω από 25 υπαλλήλους, αλλά δεν τους έχουν εγγράψει ως πλήρως απασχολούμενους και δεν τους κατέβαλαν υπερωρίες. Οι επιθεωρητές ανέλαβαν επίσης δράση εναντίον 16 ιδιοκτητών που δεν κατέγραψαν την παρουσία εργαζομένων στον χώρο εργασίας, απαριθμώντας δεδομένα σχετικά με την έναρξη και το τέλος του ωραρίου εργασίας.

Η Κρατική Επιθεώρηση Εργασίας διενήργησε συνολικά 8.267 σχετικές επιθεωρήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του έτους. Πληροφορίες από την Ομοσπονδία Συνδικάτων δείχνουν ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν κατάχρηση εργατικού δυναμικού όσον αφορά στην εγγραφή στον τομέα του τουρισμού-φιλοξενίας. Τις περισσότερες φορές, οι εργαζόμενοι παραπονούνται ότι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, παρόλο που εργάζονται ακόμη και περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα. Από τον Ιούνιο, η Ομοσπονδία έχει λάβει περίπου 500 καταγγελίες από εργαζόμενους που δεν είναι εγγεγραμμένοι παρά το γεγονός ότι πηγαίνουν στην εργασία τους. "Έχουμε επίσης περιπτώσεις ανηλίκων που εργάζονται, ενώ δεν θα έπρεπε", αναφέρει ο κ. Slobodan Trendafilov της Ομοσπονδίας. Το Επιμελητήριο Τουρισμού-Φιλοξενίας πιστεύει ότι απαιτούνται μικρές αλλαγές στους κανονισμούς σχετικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει παραβίαση των κανόνων.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια