Oι προοπτικές ανάκαμψης των τουριστικών ροών από την Ουκρανία

13-09-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι τουριστικές σχέσεις της Ουκρανίας με την Ελλάδα ήταν  δυναμικά αναπτυσσόμενες και παρουσίαζαν σημαντικές προοπτικές πριν την πανδημία.

Στόχος είναι η επανάκαμψη των τουριστικών ροών. Το ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι, άλλωστε, μεγάλο στην Ουκρανία, όσον αφορά την αναψυχή και τις διακοπές αλλά και για ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, έβαινε σταθερά αυξανόμενος κατά την τελευταία τριετία πριν την πανδημία. Ειδικότερα, από τους 232.064 τουρίστες του 2017, περάσαμε στους 262.795 το 2018 (αύξηση 12,9%), για να φθάσουμε στους 447.124 τουρίστες το 2019 (αύξηση 70,6% και υπερδιπλασιασμός μέσα σε δύο χρόνια). To 2020 ο αριθμός των τουριστών από την Ουκρανία μειώθηκε στα 19.074 άτομα (περίπου το 1/22 του 2019), κάτι που εξηγείται από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που ίσχυσαν για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, κυρίως στο χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία (εκτιμάται ότι 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, ωστόσο, δεν υφίστανται, μέχρι στιγμής, περισσότερα στοιχεία) παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης. Υπάρχει μία, μεσαίου μεγέθους για τα ουκρανικά δεδομένα, κατασκευαστική εταιρεία, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια. Εξακολουθεί, επίσης, να δραστηριοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς με μικρή κεφαλαιοποίηση και λίγα παραρτήματα. Ειδικότερα, μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι: Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola Hellenic, Ήφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, HGI (υαλουργία - πρώην Yioula), Chipita, Printec, Neokem, Ukravtomatika κ.α

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο