Βόρεια Μακεδονία: Αυξημένος τουρισμός στην Πρέσπα

13-09-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Πρέσπα διανύει μια από τις πιο επιτυχημένες τουριστικές περιόδους των τελευταίων 5-6 ετών, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες δυνατότητες διαμονής, εκτίμησε ο Δήμαρχος του Resen κ. Zivko Gosarevski.

Οι παραλίες (Pretor, Slivnica, Stenje και Krani) ήταν πλήρεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ υπήρχαν και καθημερινοί τουρίστες από την Bitola και το Prilep. Κατά την άποψή του, ο μεγάλος αριθμός πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην όχθη της λίμνης από τις αρχές του καλοκαιριού είναι μεταξύ των λόγων για το μεγάλο ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι οι δυνατότητες διαμονής. Επί του παρόντος, υπάρχουν σχεδόν 1.000 κλίνες. Ο κ. Gosarevski σημειώνει ότι υπάρχουν ιδιωτικές εγκαταστάσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται να τις ανακαινίσουν ή χρησιμοποιήσουν.

"Αναζητούμε τρόπους για να τους παρακινήσουμε να τις ανακατασκευάσουν ή να τις πουλήσουν σε κάποιον που θα επενδύσει σε αυτές", σημειώνει ο Δήμαρχος. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αλλά η αστικοποίηση σε ορισμένες τοποθεσίες της Πρέσπας δεν επιτρέπει την κατασκευή νέων καταλυμάτων, κάτι που σύμφωνα με τον Δήμαρχο αποτελεί πρόσθετο πρόβλημα. Με την ασφαλτόστρωση του δρόμου μέσω της Galicica, η οποία συνδέει το Otesevo με την Αχρίδα, αναμένει πρόσθετη ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ενώ από το διασυνοριακό έργο με την Ελλάδα, τα «Ιερά Νερά», το οποίο συνδέει τέσσερα μοναστήρια, θα προκύψουν οφέλη. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του τρέχοντος καταγράφηκαν  393.391 επιβάτες στα δυο αεροδρόμια της Βόρειας Μακεδονίας (Αχρίδας και Σκοπίων), σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το 2019, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 1,2 εκατ. Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός των τουριστών για τη χώρα αυξήθηκε κατά 42,5%. Ο αριθμός των εγχώριων τουριστών αυξήθηκε κατά 97,8%, ενώ ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 8,3%. Το εξάμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 54%. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των εγχώριων τουριστών αυξήθηκε κατά 87,2%, ενώ εκείνοι των ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 27,9%.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ