Πιο ακριβή η ζωή και στη Γερμανία

09-09-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Η ζωή στη Γερμανία γίνεται ακριβότερη και οι τιμές σε πολλά αγαθά και προϊόντα αυξάνονται σημαντικά.

Αυτό δείχνουν πρόσφατα στοιχεία της Γερμανικής Κεντρικής Στατιστικής Αρχής. Ορισμένοι μάλιστα οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, είτε πρόκειται για καύσιμα, είτε για πετρέλαιο θέρμανσης, είτε για τα ενοίκια κατοικιών, είτε για φαγητό, είτε για μια επίσκεψη σε εστιατόρια και καφετέριες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά και ξεπέρασε το όριο του 3% για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια και μάλιστα σημαντικά. Οι τιμές καταναλωτή ήταν κατά 3,8% υψηλότερες από ότι το προηγούμενο έτος, ενώ ήταν η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008 που ο ετήσιος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασε το όριο του 3%. Κατά την διάρκεια της τότε χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, ο πληθωρισμός είχε επανειλημμένα ξεπεράσει το 3%. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα πρόκειται ακόμη και για το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού από το 1996, την έναρξη της μέτρησης στην Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. Η ενέργεια αυξήθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση. Τα τρόφιμα έγιναν ακριβότερα κατά 4,3%. Οι τιμές των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 1,3%. Μέχρι και το τέλος του περασμένου έτους οι τιμές εξακολουθούσαν να έχουν πτωτική πορεία. Μεταξύ των άλλων αυτό οφειλόταν στην προσωρινή μείωση του ΦΠΑ. Μετά τη μικρή μείωση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Μάϊο τρέχοντος έτους, η τάση αντιστράφηκε και πάλι. Από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% με τους οικονομολόγους να αναμένουν περαιτέρω αύξηση των τιμών μέσα στους επόμενους μήνες. Ένας σημαντικός λόγος είναι η επιστροφή του ΦΠΑ στους παλαιούς συντελεστές. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η γερμανική κυβέρνηση είχε μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ σε 16% και 5%, αντίστοιχα, για να ενισχύσει τη κατανάλωση κατά την διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν και πάλι οι συνήθεις συντελεστές ΦΠΑ 19% και 7% αντίστοιχα. Συνεπώς, τα αγαθά και οι υπηρεσίες τείνουν να έχουν μία ανοδική πορεία και να ξαναγίνονται πάλι ακριβότερα. Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται εδώ και μήνες με ρυθμό άνω του μέσου όρου. Πριν από ένα χρόνο, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν με την έναρξη της κρίσης της πανδημίας λόγω της περιορισμένης ζήτησης στην παγκόσμια αγορά. Από τον περασμένο Ιανουάριο, στη Γερμανία πρέπει να καταβάλλονται 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγεται από τη καύση ντίζελ, βενζίνης, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου. Η τιμή του CO2 εξυπηρετεί την προστασία του κλίματος.

Οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο. 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά