Οι προοπτικές της ολλανδικής οικονομίας και η μείωση των επενδύσεων

01-08-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι προοπτικές για την ολλανδική οικονομία την περίοδο 2021-2023 συνεχίζουν να αποτελούν συνάρτηση της πορείας της πανδημίας, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Λόγω του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας, που οδήγησε σε πρόσθετα μέτρα περιορισμού των επαφών, η ολλανδική οικονομία εισήλθε εκ νέου σε ύφεση από το φθινόπωρο του 2020, καίτοι ηπιότερη από την προηγούμενη. Μετά την απότομη συρρίκνωση κατά 3,7% το 2020, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% το 2021, 3,7% το 2022 και 1,9% το 2023.

Η Ολλανδία το 2020 προσέλκυσε σημαντικά λιγότερες ξένες επενδύσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη σύμφωνα με τον Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων της χώρας.

Ειδικότερα, το 2020 ο αριθμός των ξένων επενδυτικών έργων μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, ενώ ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά περίπου 40%. Μια μεγαλύτερη μείωση των επενδύσεων αποφεύχθηκε χάρη στους υγιείς και ακμάζοντες τομείς της ολλανδικής οικονομίας, όπως βιοεπιστήμες, αγροτικά προϊόντα διατροφής, τεχνολογία των πληροφοριών. Περίπου το ένα τρίτο των ξένων εταιρειών που επέλεξαν να επενδύσουν στην Ολλανδία το 2020 προέρχονται από την Ασία, το ένα τρίτο από την Βόρεια και τη Νότια Αμερική και το ένα τρίτο από την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ωκεανία.

Κατά την διάρκεια του 2020, 305 ξένες εταιρείες ξεκίνησαν επενδυτικά έργα στην χώρα τα οποία, όταν ολοκληρωθούν, αναμένεται τα πρώτα τρία χρόνια να δημιουργήσουν περίπου 8.600 άμεσες θέσεις εργασίας, το δε συνολικό κεφάλαιο που θα επενδυθεί θα ανέλθει σε 1,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα εν λόγω έργα, παρά την συνεχή ροή νέων επενδύσεων ως αποτέλεσμα του Brexit, είναι σαφώς μειωμένα λόγω της κρίσης της πανδημίας.

διαβάστε ακόμα

Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη