Ελβετία: Σε αρνητικό πρόσημο η οικονομία το α' τρίμηνο - Μεγαλύτερες απώλειες στη φιλοξενία και εστίαση

13-06-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Ανακόπηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους η θεαματική επανάκαμψη του ελβετικού ΑΕΠ, που καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 (τρίτο τρίμηνο: +7,6%, τέταρτο τρίμηνο: +0,1%), περνώντας σε αρνητικό πρόσημο με μείωση -0,5%, σε πραγματικές τιμές, έναντι του προηγούμενου τριμήνου σύμφωνα με στοιχεία του Υφυπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας της Ελβετίας,

Στους τομείς των υπηρεσιών, η προστιθέμενη αξία συρρικνώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων μέτρων κατά της πανδημίας και η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε απότομα. Αντίθετα, ο δευτερογενής τομέας αναπτύχθηκε έντονα και απέτρεψε μια πιο έντονη μείωση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια οικονομική ύφεση συγκρίσιμη με εκείνη της άνοιξης του 2020.

Συνολικά, ο τομέας των υπηρεσιών παρουσίασε σημαντική κάμψη από άποψη προστιθέμενης αξίας, καθώς μειώθηκαν, επίσης, οι εξαγωγές υπηρεσιών (-5,2%). Παρ 'όλα αυτά, οι απώλειες την άνοιξη του 2020, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ήταν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες.

Οι τομείς της ξενοδοχίας και εστίασης (-30,4%) σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, απ’ότι το προηγούμενο τρίμηνο. Η γαστρονομία αναγκάστηκε να μείνει κλειστή και η διεθνής ταξιδιωτική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ο τομέας των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (-5,1%) κινήθηκε και αυτός έντονα αρνητικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Μόνο λίγοι τομείς υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση κατά το α΄ τρίμηνο: χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (+2,6%), λόγω, εν μέρει, της ανάκαμψης του εξωτερικού εμπορίου, και της δημόσιας διοίκησης (+0,7%).

Κατά συνέπεια, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε και αυτή σημαντικά το πρώτο τρίμηνο (−3,3%). Οι δαπάνες για υπηρεσίες φιλοξενίας και αναψυχής κατέρρευσαν. Αντίθετα, υπήρχε έντονη ζήτηση για τρόφιμα και άλλα προϊόντα, όπως ηλεκτρονικές συσκευές. Ως αποτέλεσμα, το λιανικό εμπόριο (-1,4%) παρέμεινε σε σχετικά σταθερό επίπεδο, παρά το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων. Συνολικά, το εμπόριο (-4,8%) σημείωσε μια πιο έντονη κάμψη, λόγω σημαντικών μειώσεων στη χονδρική.

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός