Σταδιακή κατάργηση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης στη Γαλλία

12-06-21 | ΚΟΣΜΟΣ

 Στη Γαλλία, οι πλαστικές συσκευασίες προϊόντων που διατίθενται στην αγορά κάθε χρόνο αντιστοιχούν σε 2,2 εκατ. τόνους.

Η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών αυτών είναι ανεπαρκής και το ποσοστό ανακύκλωσής τους κρίνεται αρκετά χαμηλό, στο 27%. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Γαλλία έθεσε ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης έως το 2040, μέσω του Νόμου κατά της σπατάλης για μία κυκλική οικονομία. Ο Νόμος εισάγει νέες διατάξεις με στόχο τη μείωση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης και την προώθηση της ανάπτυξης επαναχρησιμοποιήσιμων, ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων συσκευασιών, προβλέποντας ότι κάθε 5 έτη θα ορίζονται με Διάταγμα εθνικοί στόχοι για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών. Το πρώτο διάταγμα, για την περίοδο 2021-2025 δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου 2021.

Οι στόχοι που ορίζονται στο πρώτο αυτό Διάταγμα καθορίστηκαν με βάση μία μελέτη, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (οικονομικοί παράγοντες, βιομηχανικά τεχνικά κέντρα, ΜΚΟ, ενώσεις καταναλωτών, τοπικές κοινότητες). Το Διάταγμα θέτει τρεις στόχους για την περίοδο 2021-2025:

-Στόχος μείωσης κατά 20% στις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης έως το τέλος του 2025, από το οποίο τουλάχιστον το ήμισυ θα επιτευχθεί μέσω επαναχρησιμοποίησης.

-Στόχος για 100% μείωση των "περιττών" πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης, όπως πλαστικές κυψέλες γύρω από μπαταρίες και λαμπτήρες, μέχρι το τέλος του 2025.

-Στόχος για ανακύκλωση του 100% των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης έως την 1η Ιανουαρίου 2025. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει ότι οι πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης που διατίθενται στην αγορά θα είναι ανακυκλώσιμες, δεν θα δυσχεραίνουν τη διαδικασία διαλογής και δεν θα περιέχουν ουσίες ή στοιχεία που ενδέχεται να περιορίσουν τη χρήση του ανακυκλωμένου υλικού.

Η πλήρης κατάργηση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια ισχυρή κοινωνική προσδοκία των καταναλωτών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της CITEO (μη κερδοσκοπική εταιρεία ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε από εταιρείες του τομέα της μαζικής κατανάλωσης και διανομής για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συσκευασιών τους), σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τις συσκευασίες, οι Γάλλοι εμφανίζονται πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο που καταναλώνουν, προτιμώντας μικρότερες συσκευασίες. Ομοίως, 7 στους 10 καταναλωτές εμφανίζονται να προτιμούν τα χύμα φρούτα και λαχανικά από τα προ-συσκευασμένα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, ο Νόμος για το Κλίμα και την Ανθεκτικότητα, που βρίσκεται υπό εξέταση στο γαλλικό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει μέτρα που αντικατοπτρίζουν αυτήν την επιθυμία και στοχεύουν στον περιορισμό της χρήσης συσκευασιών, όπως η υποχρέωση των μεγάλων και μεσαίων καταστημάτων διανομής να αφιερώνουν το 20% των χώρων πωλήσεων σε χύμα προϊόντα έως το 2030 και επιστροφή της τιμής της επιστρεφόμενης γυάλινης συσκευασίας.

Τέλος, το γαλλικό σχέδιο ανάκαμψης France Relance προβλέπει ότι 226 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επενδύσεις για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών έως το 2022, εκ των οποίων 40 εκατ. ευρώ προορίζονται ειδικά για το 2021-2022 για την υποστήριξη δραστηριοτήτων επαναχρησιμοποίησης και μείωσης ή αντικατάστασης πλαστικών συσκευασιών.

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων