Γερμανία: Kίνητρα για επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα

07-05-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την στρατηγική της για την «αειφόρο χρηματοδότηση» η οποία περιλαμβάνει 26 μέτρα, ώστε η οικονομία να καταστεί περισσότερο βιώσιμη.

Με τα μέτρα αυτά θα δοθούν περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τα οποία οι επενδυτές μπορούν να προσανατολιστούν και την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για εισηγμένες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το πακέτο των 26 μέτρων για την «αειφόρο χρηματοδότηση» είναι οι εξής:

-ενίσχυση της βιώσιμης χρηματοδότησης τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

-βελτίωση της διαφάνειας

-ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων και της εποπτείας

-βελτίωση και εφαρμογή μεθόδων για τη μέτρηση των επιπτώσεων

-μεταρρυθμίσεις στον τομέα των οικονομικών

-σύνδεση της γ/ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την κεφαλαιαγορά

-ενίσχυση των θεσμών, δημιουργία και ανταλλαγή γνώσεων

-δημιουργία αποτελεσματικών δομών για την εφαρμογή της στρατηγικής για την βιώσιμη χρηματοδότηση

Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία θα στρέψουν σταδιακά τα ομόλογά τους προς την βιωσιμότητα. Αυτό, σύμφωνα με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, συνεπάγεται έναν όγκο επενδύσεων ύψους 9 δισ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται η έκδοση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των πράσινων ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίστοιχη αγορά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών προσέφερε στους επενδυτές ένα τέτοιο επενδυτικό προϊόν για πρώτη φορά πέρυσι. Με αυτό χρηματοδοτούνται κρατικές δαπάνες προσανατολισμένες στους στόχους της αειφορίας του ΟΗΕ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, έκανε λόγο για καθοριστική επιλογή ενόψει των 26 μέτρων. Η προστασία του κλίματος και η βιωσιμότητα γίνονται βασικοί άξονες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η χρηματοπιστωτική αγορά μπορεί να στρέψει τρισ. ευρώ προς την κατεύθυνση της προστασίας του κλίματος και της βιωσιμότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης η Ομοσπονδιακή Υπουργός Περιβάλλοντος, Svenja Schultze, δήλωσε ότι «το να εστιάζουμε στην προστασία του κλίματος και την βιωσιμότητα είναι επίσης η σωστή στρατηγική και από οικονομική άποψη», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «πολλοί επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να κάνουν την καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση σε βιώσιμες μελλοντικές τεχνολογίες και η χρηματοπιστωτική αγορά χρειάζεται σαφήνεια ως προς το ποιες επενδύσεις εξακολουθούν να αξίζουν και ποιες είναι πολύ επικίνδυνες».

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός