Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Το διαβατήριο εμβολιασμού δεν καταργεί τους περιορισμούς στα ταξίδια

15-04-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Το διαβατήριο κορωνοϊού που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορεί να αξιοποιείται στα ταξίδια χωρίς περιορισμούς. 

Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι καθένα από αυτά διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει για τα μέτρα που θα εφαρμόζει στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, από τη καραντίνα μέχρι την υποχρεωτική παρουσίαση τεστ, PCR ή άλλου είδους. 

Στην περίπτωση επιβολής περιορισμών σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση 48 ώρες πριν και να γίνεται σαφής ο λόγος επιβολής τους.

Όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού «δεν θα είναι ταξιδιωτικό έγγραφο» και δεν θα εγγυάται την αποφυγή περιορισμών. Στοχεύει απλώς και μόνο στη διευκόλυνση και καθορισμό των αποδεικτικών εγγράφων. 

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, António Costa, υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνονται διακρίσεις σε σχέση με τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Αποφασίστηκε επίσης ότι το διαβατήριο θα έχει ισχύ ενός έτους, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η ισχύς του θα έφτανε μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί λήξης της πανδημίας.

Προς το παρόν προβλέπεται ότι η έκδοση του εγγράφου θα είναι δωρεάν παρότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις στο Συμβούλιο της ΕΕ για πιθανές χρεώσεις για υπηρεσίες προετοιμασίας του εγγράφου ή χρεώσεις για επαναλαμβανόμενη απώλεια του αυθεντικού πιστοποιητικού.

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour