Δύο νέα διεθνή αεροδρόμια θα αποκτήσει η Σερβία

12-04-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Δύο νέα διεθνή αεροδρόμια θα αποκτήσει η Σερβία, ένα κοντά στο Dobanovci και το δεύτερο κοντά στο Νόβι Σαντ.

Αυτό προβλέπει το Χωροταξικό Σχέδιο της Σερβίας (2021 - 2035), το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών.

Ειδικότερα, λόγω των χωρικών περιορισμών στην τρέχουσα τοποθεσία του αεροδρομίου του Βελιγραδίου, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου, 10 χλμ δυτικά από το Nikola Tesla, και κοντά στον αυτοκινητόδρομο Ε70. Το νέο αεροδρόμιο θα έχει έκταση περίπου 1.100 εκτάρια, θα διαθέτει τρεις αεροδιαδρόμους, δύο τερματικούς σταθμούς επιβατών, δύο τερματικούς σταθμούς φορτίου, μια εφοδιαστική και ελεύθερη τελωνειακή ζώνη, σύγχρονο εξοπλισμό πλοήγησης και ένα σύστημα φωτεινής σηματοδότησης, ενώ θα ανήκει στην κατηγορία 4F.

Όσον αφορά το Νόβι Σαντ, το νέο αεροδρόμιο σχεδιάζεται σε τοποθεσία περίπου 15 χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Α1, με έκταση περίπου 300 εκτάρια και κατηγορία 4E.
Επιπλέον, σχεδιάζονται αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και για τα υπάρχοντα αεροδρόμια Nikola Tesla, Νις και Morava. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχέδια, το αεροδρόμιο Nikola Tesla αναμένεται να αποκτήσει νέες εγκαταστάσεις , οι οποίες αφορούν τη σύνδεσή του με τις σιδηροδρομικές και οδικές οδούς και το σύστημα δημόσιων μεταφορών, τη δημιουργία ενός συγκροτήματος cargo καθώς και την την αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών με σκοπό την αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου. Στο αεροδρόμιο της Νις «Constantine the Great», προγραμματίζονται έργα αναβάθμισης των υποδομών με σκοπό το αεροδρόμιο να καταστεί διατροπικό κέντρο μεταφορών.

Τέλος, τα σχέδια για το αεροδρόμιο Morava στο Kraljevo προβλέπουν εργασίες επέκτασης και αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών, με στόχο τη σύνδεσή του με τον αυτοκινητόδρομο Morava. Σημειώνεται, ότι το Χωροταξικό Σχέδιο της Σερβίας έως το 2035, έχει τεθεί υπό Δημόσια Διαβούλευση από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»