Ισπανία: Στα τέλη του 2022 η επιστροφή της οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα

11-04-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της Ισπανίας είναι εμφανείς, δεδομένης της ύφεσης που υπέστη το προηγούμενο έτος, της τάξης του 11%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ της Ευρώπης και τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Επομένως, η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα φιλόδοξο Σχέδιο Ανάκαμψης, προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα 140 δισ. ευρώ που θα λάβει από ευρωπαϊκά κονδύλια έως και το 2026. Οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2020, έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 7,2%, η οποία θα μπορούσε να φθάσει και το 9,8% εξαιτίας του Σχεδίου Ανάκαμψης και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, εδραιώνοντάς την, με αυτόν τον τρόπο, στην κορυφή του καταλόγου της Ευρώπης.

Εντούτοις, το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα που ξεκίνησε στις αρχές του έτους καθώς και η καθυστέρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθυστερούν την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Θεμάτων και Ψηφιακής Μετάβασης, κα. Νάντια Καλβίνιο, παρουσίασε τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας την επόμενη τετραετία.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2021, οι εκτιμήσεις μειώνονται στο 6,5%, αφού για το α΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται να υπάρξει ετήσια μείωση του ΑΕΠ, εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα. Μάλιστα, η άνοδος θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά το β΄ εξάμηνο, οπότε και αναμένεται να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και παράλληλα να έχουν αξιοποιηθεί κεφάλαια από το Next Generation EU. Μείωση στις εκτιμήσεις για το 2021 έχει κάνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιονομικής Ευθύνης (Airef), προβλέποντας ανάπτυξη της τάξεως του 6,6% έναντι 8,2% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Επιπροσθέτως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα φθάσει το 6,4%, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μαζί με τις Η.Π.Α., ενώ η Τράπεζα της Ισπανίας είχε, προ πολλού, μειώσει τις προβλέψεις της στο 6%.

Σύμφωνα με την κα. Καλβίνιο, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έχει μειωθεί, αλλά αναβάλλεται κατά ένα τρίμηνο και για τον λόγο αυτόν η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 7% το επόμενο έτος. Με αυτά τα δεδομένα, η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα θα έλθει στο τέλος του 2022, ενώ για τα δύο επόμενα έτη, η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 3,5% και 2,1% αντίστοιχα.

Θετική είναι η εκτίμηση του ποσοστού ανεργίας, αφού υπολογίζεται στο 15,2% έναντι του 16,9% των προβλέψεων του περασμένου Οκτωβρίου. Τονίζεται ότι τον Φεβρουάριο 2021, ο αριθμός των ανέργων έφθασε τους 4 εκατομμύρια, αριθμός που δεν είχε εμφανιστεί από το 2016. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Υπουργείου Οικονομικών Θεμάτων και Ψηφιακής Μετάβασης, έως το 2024, η ανεργία θα έχει μειωθεί στο 12,7%. Η Ισπανία εργάζεται για τη μεταβολή του εργασιακού και του συνταξιοδοτικού, που θα αποτελέσει μέρος των αλλαγών για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το οποίο προσπαθούν να μειώσουν την ανεργία και, ιδιαίτερα των νέων, καθώς και την ανισότητα στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, αναμένεται να δοθεί περαιτέρω παράταση στις επιδοτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας (ERTE).

Τέλος, η Υπουργός υπογράμμισε ότι η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από τέσσερεις βασικούς παράγοντες. Αρχικά, από την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, με την Κυβέρνηση να δηλώνει ότι, έως και το τέλος του καλοκαιριού, θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής και η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να ενισχυθούν οι πληγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ορθοποδήσει η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Ο τρίτος παράγοντας είναι η διατήρηση και ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, με την κα. Καλβίνιο να τονίζει σε προηγούμενες συνεντεύξεις της, τη σπουδαιότητα των ενισχυμένων ισπανικών τραπεζών. Επιπλέον, σημαντική είναι και η φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με κρατικά κεφάλαια από την Κυβέρνηση. Τονίζεται ότι η Υπουργός έχει δηλώσει ότι εξετάζει την επέκταση των απευθείας βοηθειών σε περαιτέρω κλάδους που αρχικά δεν συμπεριλαμβάνονταν στους δικαιούχους. Ο τελευταίος παράγοντας αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που

θα παρουσιάσει η Ισπανία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Υπουργό να δηλώνει ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα η αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών.

Εν κατακλείδι, η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με το ισχυρό πλήγμα της οικονομίας της, το οποίο έχει συνέπειες στην ήδη προβληματική αγορά εργασίας και ιδιαίτερα για τους νέους. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος, το οποίο ήταν υψηλό, 95.5% του ΑΕΠ το 2019, ξεπέρασε το 117% το 2020, αποτελώντας έτερο πρόβλημα προς επίλυση από την τρέχουσα και τις μελλοντικές Κυβερνήσεις. Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιονομικής Ευθύνης, στις τελευταίες της εκτιμήσεις, μείωσε το προβλεπόμενο έλλειμμα, κατά 40 μονάδες βάσης, στο 7,6% του ΑΕΠ, ωστόσο τονίζουν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί, εφόσον εγκριθεί τα επιδόματα αναστολής συμβάσεων εργασίας να δοθούν και μετά τον Ιούνιο

διαβάστε ακόμα

«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες