Το Μάρτιο η πρόταση της Κομισιόν για τα διαβατήρια εμβολιασμού

01-03-21 | ΚΟΣΜΟΣ

To Μάρτιο θα εισηγηθεί την πρότασή της για τα διαβατήρια κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι συμφωνήθηκε να τεθεί φρένο σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα στο να χαράξουν δική τους πορεία σχετικά με τα διαβατήρια εμβολιασμού.

Υπήρξε συμφωνία σχετικά με τα δεδομένα που τέθηκαν προς συζήτηση όχι όμως για το πού θα χρησιμοποιείται το διαβατήριο εμβολιασμού.

Ορισμένα κράτη-μέλη επιθυμούν να τα αξιοποιήσουν προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα διεθνή ταξίδια για τις καλοκαιρινές διακοπές ενώ άλλα ενδιαφέρονται περισσότερο για την αξιοποίησή τους στη μείωση των εμποδίων μετακίνησης εντός της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η κ. von der Leyen δήλωσε ότι η τεχνική εργασία για το διαβατήριο εμβολιασμού της ΕΕ θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Ωστόσο το τρίμηνο αυτό, όπως είπε, θα αφορά την τεχνική ανάπτυξή του, επομένως χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις μήνες για την ανάπτυξη ενός συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται πολύ δουλειά από τη Κομισιόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πολύ δουλειά των κρατών-μελών σε εθνικό επίπεδο, είπε.

Τα πιστοποιητικά κορωνοϊού της ΕΕ θα περιέχουν πληροφορίες για το εάν οι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, εάν έχουν αρνητικό τεστ ή εάν έχουν αντισώματα.

Χώρες της Ν. Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό έχουν φανεί αποφασισμένες για τα διαβατήρια κορωνοϊού ενώ τη στήριξή τους σε αυτά έχουν εκφράσει επίσης η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι ενώ όλοι έχουν συμφωνήσει ότι χρειαζόμαστε ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και ότι στο θα είναι καλό να υπάρχει αυτό το πιστοποιητικό και στο μέλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο όσοι θα έχουν το διαβατήριο αυτό θα μπορούν να ταξιδεύουν και επ’ αυτού δεν έχουν ληφθεί ακόμα πολιτικές αποφάσεις, υπογράμμισε.

Παράλληλα, οι αερομεταφορείς πιέζουν τις Βρυξέλλες να αξιοποιηθεί το διαβατήριο εμβολιασμού για την επανεκκίνηση των ταξιδίων. Σε επιστολή της προς του Ευρωπαίους ηγέτες, η Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, καλεί για συμφωνία σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο των ασφαλών ψηφιακών λύσεων όπως το IATA Travel Pass.

Η ΙΑΤΑ επισημαίνει ότι η ψηφιακή λύση μπορεί να πιστοποιεί το ισχύον νομικό πλαίσιο κατά την αναχώρηση και την άφιξη, διασφαλίζοντας ότι οι ταξιδιώτες γνωρίζουν όλα τα μέτρα και τις προϋποθέσεις εν ισχύ.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»