Σαουδική Αραβία: Mega project με την ίδρυση νέας πόλης και προσέλκυση επενδύσεων ύψους 6 τρισ. δολ.

26-01-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες στρατηγικού διαλόγου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρίγκηπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohamad Bin Salman αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της οικονομίας και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οποίες υλοποιούνται στην Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του προγράμματος Όραμα 2030/Vision2030¨, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα διπλασιασθούν κατά την προσεχή δεκαετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαφοροποίησης της οικονομίας και προοδευτικής απεξάρτησής της από τις πετρελαϊκές εισροές.

Ο Πρίγκηπας Διάδοχος, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη έμφαση την οποία αποδίδει η χώρα του σε επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, καινοτομίας και τεχνητής νοημοσύνης,  παρουσίασε  προς τους συμμετέχοντες ηγέτες ένα νέο μεγαλεπήβολο  mega-project για την ίδρυση μίας  νέας γραμμικής πόλης, υπό την ονομασίας «The Line»,  απαλλαγμένης από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οχήματα και οδικές αρτηρίες,  με ιδιαίτερες προδιαγραφές   ισχυρής περιβαλλοντικής προστασίας. Η νέα πόλη, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να εκκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, θα εκτείνεται, ως αστική λωρίδα, σε μήκος 170 χλμ, από τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας έως τη Βορειοδυτική Επαρχία Τabuk και  θα ενταχθεί στο ευρύτερο οικιστικό  σχέδιο της φουτουριστικής πόλης  “Neom”, προβλεπόμενου  κόστους  500 δισ. δολ.  η κατασκευή της οποίας έχει  ήδη ανακοινωθεί από το 2017.

 Ως προς το θέμα των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων,  ελλείψει οδικών αρτηριών και οχημάτων, ο Πρίγκηπας Διάδοχος  ανέφερε ότι  «για τη μεταφορά  εντός των διασυνδεδεμένων κοινοτήτων της πόλης,  θα προσφέρονται υπηρεσίες συγκοινωνίας εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας, οι οποίες θα καλύπτουν απόσταση 170 χλμ σε μόνο 20 λεπτά, μέσω ταχύτατου υπόγειου συρμού».

Επιδιώκοντας να καταστεί η Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα δύναμη της ευρύτερης περιοχής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Mohamad Bin Salman επισήμανε ότι, το 2025,  η νεόδμητη   πόλη “The Line” θα τροφοδοτείται από ηλιακή και αιολική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της. Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε από πλευράς Σαουδικής Αραβίας στην Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΙRΕΝΑ), βασική επιδίωξη της χώρας είναι, μέχρι το 2030,  η κάλυψη του 50% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ και το 50% από φυσικό αέριο. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι η υλοποίηση των υπό εκτέλεση έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μπλέ αμμωνίας κ.α στην πόλη ΝΕΟΜ. 

 Ως προς τη συμβολή της υπό ίδρυση νέα πόλης   στην ενίσχυση της απασχόλησης,  αναφέρθηκε ότι η «The Line» θα  φιλοξενήσει περίπου 1 εκατ. κατοίκους,  οι οποίοι θα διαβιούν σε επιμέρους μικρές κοινότητες, για τις δραστηριότητες των οποίων  προβλέπεται η  δημιουργία  380.000  νέων θέσεων εργασίας έως το 2030.

Από πλευράς προσέλκυσης επενδύσεων, το κατασκευαστικό σχέδιο της νέας πόλης θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία 16 νέων Οικονομικών Ζωνών, οι οποίες, μέσω παροχής ευνοϊκών  κινήτρων και απαλλαγών, θα  καταστούν κόμβος εμπορίου,  μεταφορών, τεχνολογίας και επιχειρήσεων. Ως προς  το προβλεπόμενο κόστος, υπολογίζεται να επενδυθούν 411 δισ. ευρώ από την Κυβέρνηση, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) , εγχώριους  και διεθνείς επενδυτές.

Τέλος, ο Πρίγκηπας Διάδοχος, αναφερόμενος συνολικά στα επιτεύγματα της χώρας  του κατά την τελευταία τριετία για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του προγράμματος «Οραμα 2030»,  υπογράμμισε  ότι, για την προσεχή  δεκαετία,  η Σαουδική Αραβία  προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες ύψους 6 τρισ. δολ.  Όπως επεσήμανε, το 85% του τεράστιου αυτού αναπτυξιακού προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων και τον ιδιωτικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οι λοιποί απαιτούμενοι πόροι αναμένεται να  εισρεύσουν  από τις χώρες του Κόλπου  και άλλους διεθνείς  ομίλους,  με επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών, τουριστικών υποδομών,  υπηρεσιών αναψυχής, αθλητισμού και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Η παρουσίαση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων της Σαουδικής Αραβίας για την περίοδο 2021-2023 θα πραγματοποιηθεί σε διαδικτυακό φόρουμ τον Μάρτιο.

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι