Βέλγιο: Oι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας στη διετία 2021-22

15-01-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα στο Βέλγιο μειώθηκε κατά 6,7% το 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. Η κάμψη είναι λιγότερο σοβαρή από ό, τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά είναι ωστόσο τριπλάσια από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009.

Με βάση την υπόθεση ότι μια αποτελεσματική ιατρική λύση θα εφαρμοστεί το 2021 θα παρατηρηθεί σταδιακή ανάκαμψη άνω του 3% για τη διετία 2021-22, κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων θα διαρκέσει περισσότερο και η μείωση στις εξαγωγές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περίοδο που εξετάζεται.

Η υγειονομική κρίση έχει επίσης αντίκτυπο στην αγορά εργασίας: περίπου 100.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2021. Το δημόσιο έλλειμμα θα αυξηθεί σε περισσότερο από 10% του ΑΕΠ το 2020 και θα παραμείνει επίσης υψηλά στη συνέχεια. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα φτάσει ξανά στο επίπεδο πριν από την κρίση έως τα τέλη του 2022. Η οικονομική ανάκαμψη θα επιτευχθεί κυρίως από κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ξανά καθώς θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, η απώλεια εισοδήματος των νοικοκυριών ήταν περιορισμένη χάρη στα μαζικά μέτρα στήριξης, όπως το σύστημα προσωρινής ανεργίας. Επιπλέον, κατά την περίοδο 2021-2023, η κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη θα πρέπει να αυξηθεί ξανά, κατά 4% σε σωρευτικούς όρους. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο δύσκολο να ανακάμψουν σύντομα. Επιπλέον, η συμβολή των καθαρών ροών στην ανάπτυξη παραμένει αρνητική: οι εκροές αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από τις εισροές, ιδίως με τη σταδιακή επιστροφή στις κανονικές τουριστικές ροές και την αργή ανάκαμψη των εξαγωγών.

Βραχυπρόθεσμα, ο αντίκτυπος της οικονομικής επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από μαζικά μέτρα στήριξης του κοινού, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του συστήματος προσωρινής ανεργίας και οικονομικής στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους. Η ανεργία αυξάνεται, αλλά η ζημία εξακολουθεί να είναι γενικά περιορισμένη σε σχέση με το μέγεθος της πτώσης στο ΑΕΠ.

Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, καθώς και το επιπλέον κόστος για την ασφαλή επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις. Βεβαίως, η αύξηση πρέπει να παραμείνει μικρή λόγω του ότι τα περιθώρια κέρδους δεν θα ανακάμψουν πλήρως. Το γενικό επίπεδο τιμών αναμένεται να αυξηθεί από 0,4% το 2020 σε 1,3% το 2021, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ασυνήθιστα χαμηλό πληθωρισμό που καταγράφηκε φέτος, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης αλλά και της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η ενδεχόμενη αύξηση του επιπέδου τιμών θα τροφοδοτήσει με τη σειρά του τη δυναμική του κόστους εργασίας, η οποία, μέσω των συστημάτων αναπροσαρμογής των μισθών, αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις τα επόμενα χρόνια.

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια