Ισπανία: Ανοδική τάση σε εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων το 2021

11-01-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Τα τελευταία έτη, παρατηρείται μία αυξημένη τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιριών στην Ισπανία.

Παρόλα αυτά, τον περασμένο Μάρτιο, δεδομένης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Ισπανία και τον αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό, η πλειοψηφία αυτών διακόπηκε. Πλέον, έχοντας υπόψιν και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, πολλές εταιρείες εξαγοράζονται από άλλους ομίλους, προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική και ανταγωνιστική τους κατάσταση.

Πριν από την πανδημία, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις έφθαναν σε ιστορικά υψηλά για την Ισπανία, με την κυριότερη αιτία αυτών να είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) μετά την κρίση του 2008, να μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης. Όπως και σε άλλες οικονομίες, έτσι και στην Ισπανία, τα περισσότερα κεφάλαια προέρχονται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity), με το ποσό αυτών να φθάνει ιστορικά υψηλά το 2019, ξεπερνώντας τα 8 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το κόστος χρηματοδότησης παραμένει μικρό και του ότι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ενισχύσουν την οικονομική τους κατάσταση, το 2021 οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αναμένεται να αυξηθούν. Από τα τελευταία στοιχεία, υπολογίζεται ότι έως και τον Νοέμβριο του 2020 είχαν πραγματοποιηθεί 1.812 πράξεις, 22% λιγότερες από ότι το ίδιο διάστημα του 2019, αλλά συνολικής αξίας 10, δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 37%. Μεταξύ των σημαντικότερων εξαγορών στην Ισπανία το προηγούμενο έτος συγκαταλέγεται η πώληση της τηλεπικοινωνιακής MásMóvil σε KKR, Cinven και Providence έναντι 5,3 δισ. ευρώ καθώς και η εξαγορά της idealista από το EQT για 1,3 δισ. ευρώ.

Σημαντικός τομέας στις πράξεις αυτές είναι ο ενεργειακός και, συγκεκριμένα, της οικολογικής μετάβασης (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο). Πέραν αυτού, σημαντική ζήτηση έχουν οι τομείς των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αντίθετα, μικρότερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν οι τομείς, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Σύμφωνα με επενδυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ισπανία, το 2021 θα πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξαγορών σε υψηλές τιμές στους προαναφερόμενους τομείς.

Εντός του έτους, μεταξύ των σημαντικότερων πωλήσεων που αναμένονται είναι το 25% της θυγατρικής της ενεργειακής Repsol καθώς και πώλησης θυγατρικών της τηλεπικοινωνιακής Telefónica, προκειμένου να μειώσει το χρέος της.

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη