Ε.Ε: Αύξηση του κατώτατου ορίου μισθών για εργαζόμενους τρίτων χωρών

09-01-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Τους νέους ελάχιστους μισθούς που πρέπει να καταβάλλουν οι εργοδότες της ΕΕ στους πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να προσλάβουν δημοσίευσαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία εφαρμόζουν την οδηγία για την μπλε κάρτα της ΕΕ.

Το κατώτατο όριο μισθών αυξήθηκε εκ νέου και οι αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους ζήτησαν από τους εργοδότες να συμμορφώνονται με τα εν λόγω όρια όταν προσλαμβάνουν πολίτες τρίτων χωρών μέσω του συστήματος μπλε κάρτας.

Η Γερμανία, ηγετική χώρα στην πρόσληψη υπηκόων τρίτων χωρών, τόσο για επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις όσο και για επαγγέλματα που δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, αύξησε τις ελάχιστες μισθολογικές απαιτήσεις για τις αρχικές αιτήσεις και για τις ανανεώσεις, ως εξής:

-Επαγγέλματα χωρίς έλλειψη: Από 55.200 ευρώ έως 56.800 ευρώ ετησίως

-Επαγγέλματα που παρουσιάζουν έλλειψη: Από 43.056 ευρώ έως 44.304 ευρώ ετησίως

Σύμφωνα με τους Corporate Immigration Partners (CIP), ομάδα συμβούλων σε θέματα μετανάστευσης και επαγγελματιών του νομικού κλάδου, οι νέες μισθολογικές απαιτήσεις επηρεάζουν τα άτομα που υποβάλλουν αρχική αίτηση ή ανανέωση της μπλε κάρτας της ΕΕ. Όπως σημειώνει η ομάδα συμβούλων, οι ελάχιστες αποδοχές δεν ισχύουν για τα άτομα που έλαβαν μπλε κάρτα της ΕΕ πριν από τις 1 Ιανουαρίου 2021.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι τροποποιήσεις ισχύουν για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 1 Ιανουαρίου 2021 και για τις εκκρεμείς αιτήσεις που κατατέθηκαν πριν από το τέλος του 2020, για συμβάσεις που ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου 2021 ή αργότερα. Οι Κάτω Χώρες δημοσίευσαν επίσης τα νέα κατώτατα όρια μισθού, τα οποία σημείωσαν αύξηση μηνιαίου μισθού ύψους 5.403 ευρώ σε 5.567 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Newland Chase, εταιρεία μετανάστευσης με έδρα στην Ολλανδία, ο μισθός των αλλοδαπών που είναι ήδη κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ ή άδειας υψηλής ειδίκευσης, δεν χρειάζεται να αυξηθεί για να καλύψει το μισθολογικό επίπεδο του 2021, εκτός εάν πρόκειται για ανανέωση.  Το σύστημα μπλε κάρτας της ΕΕ δημιουργήθηκε το 2009 σε μια προσπάθεια της ΕΕ να προσελκύσει εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης από χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ και να τους χορηγήσει το δικαίωμα διαμονής και εργασίας σε χώρες της ΕΕ. Τα μόνα μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν είναι η Δανία και η Ιρλανδία.

Προκειμένου ένας υπήκοος τρίτης χώρας να αποκτήσει την εν λόγω κάρτα, πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει υψηλότερα επαγγελματικά προσόντα, μεταξύ των οποίων αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο, σύμβαση εργασίας/προσφορά εργασίας με μισθό ανώτερο του μέσου όρου στη χώρα της ΕΕ στην οποία υποβάλλει αίτηση. 

Σημειώνεται ότι το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποβάλει πρόταση για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας που αφορά την μπλε κάρτα και αφού το ίδιο θεσμικό όργανο υπέβαλε πρόταση σχετικά με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, το Κοινοβούλιο και η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου ξεκίνησαν εκ νέου διαπραγματεύσεις σχετικά με την τότε πρόταση της Επιτροπής.

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ