Νέο πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" στην Πορτογαλία

09-01-21 | ΚΟΣΜΟΣ

Την επικαιροποίηση του προγράμματος διαμονής ανά επένδυση αποφάσισαν οι πορτογαλικές αρχές, σε μια προσπάθεια  να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επενδυτές σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Η απόφαση ελήφθη από το Υπουργικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας, το οποίο συμφώνησε την τροποποίηση του προγράμματος αδειών διαμονής μέσω επενδύσεων, βάσει του νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως Χρυσή Βίζα, επικαιροποιήθηκε σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τις επενδύσεις των αλλοδαπών, ιδίως μέσω αστικής αποκατάστασης, πολιτιστικής κληρονομιάς, δραστηριοτήτων υψηλής περιβαλλοντικής ή κοινωνικής αξίας, παραγωγικών επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούλιο, ενώ η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Έτσι, οι επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από την πορτογαλική κατοικία και την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα είναι πλέον σε θέση να επενδύουν σε μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο.

Επί του παρόντος, υπάρχουν οκτώ είδη επιλέξιμων επενδύσεων στο πορτογαλικό πρόγραμμα χρυσής βίζας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης θεώρησης, η οποία επιτρέπει στους αλλοδαπούς να αποκτούν πορτογαλική κατοικία εφόσον επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε έργα βιολογικής γεωργίας, οικοτουρισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλα περιβαλλοντικά έργα.

Από πλευράς της, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι νέες αλλαγές στο πρόγραμμα θα προσελκύσουν περισσότερους αλλοδαπούς, ωστόσο, οι ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την ανωτέρω απόφαση ως «μοιραίο λάθος».

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης, η ένωση επαγγελματιών του τομέα των ακινήτων πιστεύει ότι οι νέες αλλαγές επέρχονται στο χειρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο τον περασμένο Ιούλιο, το ποσό που εισπράχθηκε από το πρόγραμμα «Άδεια Διαμονής για Επενδύσεις», ανήλθε στα 56. 005.967,76 ευρώ. Παρά το ανωτέρω υψηλό ποσό, στην πραγματικότητα σημειώθηκε μείωση κατά 42,9 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Η πλειονότητα των υπηκόων που απέκτησαν την πορτογαλική ιθαγένεια, προέρχεται από τις εξής χώρες:

-Βραζιλία 22.928

-Ισραήλ 18.433

-Πράσινο Ακρωτήριο 6.472

-Αγκόλα 2.993

-Ουκρανία 2.738

-Γουινέα Μπισάου 2.538

-Τουρκία 1.629

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση της Πορτογαλίας και άλλες κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα έχουν συχνά κληθεί να καταργήσουν τη χρυσή βίζα, λόγω των αναφορών ότι «τα συστήματα χρυσής θεώρησης αποτελούν πύλη εισόδου στην Ευρώπη για διεφθαρμένους ανθρώπους και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός