H στρατηγική των τραπεζών σε Γερμανία και Αυστρία εν μέσω πανδημίας

02-12-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία έχει επηρεάσει και την πολιτική των Τράπεζων στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες επιχειρούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ενδεικτική είναι η στρατηγική που ακολουθούν εν μέσω πανδημίας οι τράπεζες στη Γερμανία αλλά και η απόφαση αυστριακού τραπεζικού ομίλου να κλείσει υποκαταστήματα.  

Ο τραπεζικός κλάδος στη Γερμανία είναι ένας από τους ισχυρότερους σε παγκόσμιο επίπεδο και η κατηγοριοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν βασίζεται σε μία δομή 3 διακριτών πυλώνων: ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα δημοσίου δικαίου και συνεταιριστικές τράπεζες.  Σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα 1.717 τραπεζικά ιδρύματα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του lockdown λόγω πανδημίας οι τράπεζες φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν το πάγωμα των κεφαλαιαγορών και εστίασαν στη δανειοδότηση μεγάλων εταιρειών της χώρας οι οποίες και έλαβαν σημαντικά δάνεια από τον Μάριο έως τον Μάϊο.

Ωστόσο, από τον Μάϊο το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε κατά περίπου 1,6% ενώ το χαρτοφυλάκιο δανεισμού όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρέμεινε σταθερό. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκε αντίστοιχα κατά περίπου 1,6% το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των γερμανικών ιδρυμάτων. Επίσης, αυτό που φαίνεται είναι ότι οι Γερμανοί στρέφονται στην αποταμίευση έναντι της κατανάλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία το ποσοστό της αποταμίευσης των νοικοκυριών στη Γερμανία  ανήλθε για το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε ποσοστό 16,7% επί του διαθέσιμου εισοδήματος, αυξημένο συγκριτικά με το δ τρίμηνο του 2019 όπου ανήλθε σε ποσοστό 9,7%. Η DZ- Bank εκτιμά ότι συνολικά για το 2020 το ποσοστό αποταμίευσης θα ανέλθει στο 12,5% του εισοδήματος των νοικοκυριών, αυξημένο κατά πολύ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Εξάλλου, ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Raiffeisenbank International ανακοίνωσε το κλείσιμο 300 από τα 2.000 υποκαταστήματά του, έως το τέλος του 2022. Η απόφαση ακολουθεί το αρνητικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε στα οικονομικά του αποτελέσματα λόγω της πανδημίας. Η περικοπή θα περιλαμβάνει υποκαταστήματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

 

διαβάστε ακόμα

Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας