To λιμάνι της Βαρκελώνης εκμεταλλεύεται την τεχνολογία 5G

25-11-20 | ΚΟΣΜΟΣ

To λιμάνι της Βαρκελώνης παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας με τεχνολογία 5G, το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία.

Το εν λόγω πρόγραμμα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, εξελιγμένο προγραμματισμό, για την επεξεργασία δεδομένων, καθώς και υπολογιστικό νέφος, στοιχεία τα οποία επιτρέπουν τη γνώση της ακριβούς γεωγραφικής θέσης, σε πραγματικό χρόνο, των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι και τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, όσον αφορά τη διαχείριση των αποβάθρων και τη μείωση των ελιγμών και της ρύπανσης που προκαλούν τα πλοία.

Η Vodafone, η IBM, η Huawei, η Mobile World Capital Barcelona και το Ίδρυμα i2CAT συμμετέχουν στο έργο, το οποίο πλαισιώνεται από την πρωτοβουλία 5G Barcelona και προωθείται από το λιμάνι της Βαρκελώνης Ο στόχος, εφόσον συμφωνήσουν όλοι οι συμμετέχοντες, είναι να βοηθήσει το λιμάνι να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας, βελτιώνοντας την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, χάρη στις πλήρεις πληροφορίες για τα πλοία, την κατάστασή τους και τις ενέργειες των διαφόρων λιμενικών υπηρεσιών.

Η συγκεκριμένη τεχνολογική λύση, η οποία συμπληρώνεται από κάμερες 5G γύρω από την περιοχή του λιμανιού, καθιστά δυνατή την αναγνώριση πλοίων, καθώς και της πλώρης και της πρύμνης τους και υποδεικνύει την κίνηση του πλοίου με υψηλή ακρίβεια, η οποία θα διευκολύνει την απομακρυσμένη βοήθεια στην πλοήγηση.

Tο λιμάνι της Βαρκελώνης αποτελεί πολύ σημαντική εφοδιαστική υποδομή για τη χώρα, καθώς περίπου 9.000 σκάφη ελλιμενίζονται ετησίως, από τα οποία μερικά φτάνουν τα 400 μέτρα σε μήκος. Έργα, όπως το συγκεκριμένο, επιτρέπουν την πρόβλεψη του αντίκτυπου του 5G και άλλων προηγμένων τεχνολογιών σε διάφορους τομείς της κοινωνίας και λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη επανεργοποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας καθώς και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο