Η επιβατική κίνηση και τα σχέδια των αεροπορικών εταιρειών στην Ισπανία

18-11-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι περιορισμοί στην κινητικότητα, τόσο στην Ισπανία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, συνέχισαν να επηρεάζουν την κίνηση της Ισπανικής Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Αεροδρομίων Aena.

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η κίνηση μειώθηκε κατά 81,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Η εν λόγω μείωση αντιπροσωπεύει την χειρότερη περίοδο μετά τους κρίσιμους μήνες της άνοιξης. Η εναέρια κυκλοφορία στην Ισπανία μειώθηκε κατά 99,4% τον Απρίλιο, κατά 98,9% τον Μάιο και κατά 96,1% τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο, καταγράφηκε μία μικρή βελτίωση μετά την άρση των περιορισμών, οπότε σημειώθηκε πτώση 76,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Τον Αύγουστο η μείωση έφτασε στο 69,6%, ωστόσο με την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, η μείωση αυξήθηκε στο 79,9%, φτάνοντας τον Οκτώβριο σε πτώση της τάξεως του 81,9%.

Από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου, η Aena κατέγραψε 27,31 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια της, σημειώνοντας μείωση κατά 85,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της, τον μήνα Οκτώβριο, 2,7 εκ. Επιβάτες καταγράφηκαν σε εσωτερικές πτήσεις, σημειώνοντας μείωση 63,1%, ενώ 1,72 εκατ. Επιβάτες καταγράφηκαν σε διεθνή δρομολόγια, με μείωση κατά 90% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Ταυτόχρονα, η κίνηση των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, την ίδια περίοδο  υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 80% με 99%. Σχετικά με την κίνηση των αεροσκαφών τον Οκτώβριο, παρουσιάστηκε μείωση 55,4%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ το φορτίο μειώθηκε στους 83.427 τόνους, δηλαδή χαμηλότερα κατά 21%. Η Aena εξηγεί ότι η μείωση των εμπορευμάτων οφείλεται στον χαμηλότερο αριθμό επιβατικών πτήσεων, όπου μεταφέρεται μεγάλο μέρος του φορτίου.

Μέχρι στιγμής εφέτος, η Aena έχει αναφέρει μείωση κατά 70,9% στην επιβατική κίνηση. Ο όγκος των πτήσεων στο ισπανικό δίκτυο μειώθηκε σε 953.165 πτήσεις, ήτοι 53% μείωση, ενώ το φορτίο συρρικνώθηκε κατά 27%, με 636.000 τόνους μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου.

Η περίπτωση της Iberia, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ισπανίας, αποδεικνύει την πτωτική τάση στον αεροπορικό τομέα. Η Iberia ξεκίνησε τον Νοέμβριο τον προγραμματισμό πτήσεων για 75 προορισμούς σε 30 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική, που αντιπροσωπεύει το 70% του συνήθους δικτύου της αυτή τη σεζόν, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα με το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης.

Τον Δεκέμβριο, ο όμιλος Iberia αναμένεται να προσφέρει 700 εβδομαδιαίες πτήσεις, καταγράφοντας ένα επίπεδο λειτουργίας, το οποίο φτάνει μόνο το 40% σε σύγκριση με αυτό που αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, έχει επίσης κάνει μία προσπάθεια να προσφέρει απευθείας ταξίδια, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλες τις χώρες του δικτύου της στη Λατινική Αμερική.

 

H προσπάθεια ωστόσο της Iberia καθώς και όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα με τον τουρισμό, προβλέπεται να αναχαιτιστεί λόγω της νέας απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία από τις 23 Νοεμβρίου, απαιτείται ένα αρνητικό PCR τεστ, 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ισπανία με πλοίο ή με αεροπλάνο, από προορισμούς που θεωρούνται επικίνδυνοι.

 

Εξαιτίας της εν λόγω απόφασης, η οποία είναι αποτρεπτική για τους τουρίστες, λόγω του κόστους της εξέτασης, η ένωση αεροπορικών εταιρειών Ισπανίας και η ισπανική τουριστική ένωση Exceltur ζητούν την επανεξέταση της απόφασης και την πρόταση πιο ευέλικτων μέτρων, με σκοπό τη διάσωση του τομέα του τουρισμού της Ισπανίας, μέχρι να εδραιωθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

διαβάστε ακόμα

Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο
Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024
Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά
Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες